Under den danska valrörelsen 2019 blev bryggeriarbetaren Arne Juhl en symbol för socialdemokratins viktigaste vallöfte – möjligheten till tidigare pension för dem som slitit hårt under ett helt liv i de tyngsta jobben.
I december 2020 tog Folketinget även beslutet som ger dem som har ett långt yrkesliv chansen att gå i pension upp till tre år före den vanliga pensionsåldern – en fin julklapp till Arne Juhl och andra danska arbetare.
I Danmark finns sedan tidigare dessutom en "seniorpension" som kan ges till personer som har mindre än sex år kvar i arbetslivet och har begränsad arbetsförmåga.
I Sverige tog den socialdemokratiska socialförsäkringsministern Ardalan Sherkarabi intryck av den danska Arnepensionen.
"Det är inspirerande med den danska politiken som nu tagit fram två ventiler för äldre som slitit ett hårt yrkesliv. I Sverige är alla sådana ventiler borttagna, frågan har överhuvudtaget inte tagit plats i den politiska debatten under de senaste årtiondena", konstaterade Shekarabi i Dagens Nyheter 20 september 2020.
Det var också bakgrunden till att Shekarabi och den S-ledda regeringen lät göra en översyn av regelverket för sjuk- och aktivitetsersättningen – det som förr kallades för förtidspension – och tog initiativ till att inrätta en ny form av trygghetspension från och med 1 september 2022.
Undersköterskor, byggnadsarbetare, lokalvårdare och andra som arbetat ett långt och hårt yrkesliv har därmed fått bättre möjligheter att trappa ned på ålderns höst.
Nu börjar reformen även få effekt i vanliga löntagares vardag och verklighet.
2 juni 2023 skriver tidningen Kommunalarbetaren om 62-åriga vårdbiträdet Carin Åström i Sundsvall – en person med en lång historia av sjukdomar och sjukskrivningar som nu fått trygghetspension.
Hon är en av totalt drygt 1 500 äldre svenskar som givits denna fina möjlighet efter förändringarna i regelverket 1 september 2022.
Det var emellertid tur för Carin Åström och andra att S-regeringen hann genomdriva trygghetspensionen under förra mandatperioden.
Den var ingen politisk självklarhet. På liberala Expressens ledarsida beskrevs Shekarabi som "Sveriges farligaste politiker" (!) och i riksdagen gjorde Moderaterna tummen ned för S-förslaget.
Trygghetspensionen är därmed en bra illustration av att det spelar roll för vanligt folk vem som styr.
Det hade betydelse att det var Ardalan Shekarabi (S) – inte Maria Malmer Stenergard (M) – som var socialförsäkringsminister.