Trygghet i en osäker tid

Krispaketen saknar historiskt motstycke.

Finansminister Magdalena Andersson står stadig i coronaturbulensen. Samarbetspartierna S, C, L och MP har nu levererat fyra krispaket för att lindra konsekvenserna för jobb och näringsliv.

Finansminister Magdalena Andersson står stadig i coronaturbulensen. Samarbetspartierna S, C, L och MP har nu levererat fyra krispaket för att lindra konsekvenserna för jobb och näringsliv.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2020-04-01 04:46
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Regeringen, i nära samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, har nu i rask takt levererat fyra krispaket för att lindra konsekvenserna av coronakrisen och försöka skapa trygghet i denna osäkra tid.

Det har lagts fram en ny modell för korttidspermitteringar, omfattande krediter, slopad karensdag och sjuklönevecka. 

Arbetsgivaravgifterna och egenavgifterna sänks kraftigt under fyra månader. Vidare inrättas en företagsakut som ska se till att fler företag kan få lån för att ta sig igenom krisen. Dessutom ska företagen kunna få hjälp med sina hyreskostnader.

I det fjärde paketet, som presenterades sent under måndagseftermiddagen, är det arbetsmarknadspolitiken som står i fokus.

Det handlar om förbättringar i A-kassan för att färre arbetslösa ska tvingas gå till socialen för att klara försörjningen, satsningar på gröna jobb, yrkes- och arbetsmarknadsutbildning samt Arbetsförmedlingen. Plus en massa annat. 

Det är kraftfulla och omfattande åtgärder. Enorma resurser ställs till förfogande för att rädda vad som räddas kan av jobb och näringsliv.

Enbart nedsättningen av arbetsgivaravgifterna och egenavgifterna under fyra månader handlar om hela 33 miljarder kr för statsbudgeten! Det motsvarar mer än 75 procent av hela försvarsbudgeten under ett år!

Viktig är också den nya modellen för korttidspermitteringar. Efter regeringens 12 mars besked har fack och arbetsgivare på kort tid förhandlat fram avtal som omfattar nästan 1,6 miljoner löntagare. 

Den tyska modellen för "kurzarbeit", som räddade många jobb under finanskrisen 2008-2009, blir nu verklighet också för många i Sverige.

Det är omöjligt att säga hur långt insatserna kommer att räcka eller hur länge pandemin kommer att vara. 

Men det råder ingen tvekan om att regering och riksdag nu går mycket långt för att försvara både jobb och företagande. Krispaketen saknar historiskt motstycke.

Glädjande mitt i eländet är också att Sverige, till skillnad från många andra länder, har ekonomiska muskler för att möta krisen.

Finansminister Magdalena Andersson har ofta fått kritik (ibland också på denna ledarsida) för att hon varit alltför inriktad på att ”spara i ladorna”. Men i dag kan bör vi alla vara tacksamma för att hon sett till att Sverige har förmåga att möta en allvarlig samhällskris.

Det finns kraft för att möta de akuta problemen under de närmaste månaderna, liksom för att presentera rejäla stimulansåtgärder för att få fart på jobb, ekonomi och näringsliv när coronakrisen så småningom är över. Gott så, trots allt.