LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson är starkt kritisk mot regeringens och Sverigedemokraternas A-kasseförslag som presenterades i förra veckan.
I en intervju i tidningen Arbetet jämför han det med sheriffen från Nottingham, man tar från de fattiga och ger till de rika
"Vissa av våra grupper kommer tappa över två tusen spänn i månaden jämfört med i dag. De pengarna finns inte, det går inte, de marginalerna finns inte i de här familjerna", säger Johansson.
Även tjänstemannafacket ST reagerar.
"Det kommer bara att leda till att fler behöver skuldsätta sig eller att man får söka pengar hos socialtjänsten", säger ST:s förbundsordförande Britta Lejon till tidningen Publikt.
Noterbart är dessutom att denna politik går stick i stäv med vad Sverigedemokraterna utlovade under valrörelsen 2022.
"SD kommer inte att gå med på några försämringar i A-kassan", sa partiledaren Jimmie Åkesson vid flera tillfällen – bland annat i intervjuer bara två veckor före valdagen.
Så sent som i mars 2023 gav även Magnus Persson, Sverigedemokraternas representant i arbetsmarknadsutskottet, besked om att nivån på A-kassan inte var förhandlingsbar.
Nu visar det sig emellertid att allt bara var läpparnas bekännelse och tomma löften från SD-företrädarna. Det blir lägre ersättning, enligt Tidöpartiernas gemensamma förslag.
Till detta ska läggas att det förbereds nya hårda krav i sjukförsäkringen.
Nyligen avslöjade tidningen Dagens Arena att regeringens utredning har som mål att häva de lättnader som genomfördes av den S-ledda regeringen 2020–2022. Istället ska det ske en återgång till mer restriktiva regler.
Därmed har vi i praktiken fått samma högerpolitik som under Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs glada dagar 2006-2014.
Stora skattesänkningar – det lägsta skattetrycket sedan 1975, som Moderaterna talar om – finansieras genom tuffare villkor för sjuka och arbetslösa.
Det borde leda till viss eftertanke hos många av dem som röstade på Sverigedemokraterna i valet 2022.
SVT:s stora vallokalsundersökning, Valu, visar nämligen att Åkessons parti hade ett starkt stöd bland väljare som var arbetslösa eller hade sjukersättning.
Antagligen hoppades dessa väljare att de skulle få en bättre tillvaro med Sverigedemokraterna och en ny regering. Men i realiteten sker nu alltså motsatsen.
Redan utsatta grupper får dra åt svångremmen ytterligare några snäpp när Tidölaget (SD, M, KD och L) styr.