Tag strid i Bryssel!
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det finns fog för frågan. Efter domarna från EG-domstolen i fallen Laval, Rüffert, Viking och Luxemburg råder stor osäkerhet om vilka regler som ska gälla vid utländska entreprenader och utstationering av arbetskraft i andra länder.
Domarna riskerar att urholka de svenska kollektivavtalen. Om slovenska, polska och lettiska företag kan använda hemlandets löneläge vid jobb i Sverige så är det bäddat för låglönekonkurrens, social dumping och växande motsättningar på svensk arbetsmarknad. Svenska och utländska löntagare kommer att spela efter olika regelböcker och ställas mot varandra.
Därför är det angeläget att Reinfeldt och andra regeringschefer nu tydliggör vissa grundläggande principer. Utstationerade löntagare ska ha samma rättigheter som värdlandets arbetstagare.
Claes Stråth har regeringens uppdrag att utreda konsekvenserna av EG-domarna. Men det går inte att sitta med armarna i kors och vänta på Stråths betänknande. Det är rimligt att regeringen redan nu ger ett principbesked om att det ska råda likabehandling på svensk arbetsmarknad.
Det ska inte göras skillnad på svenskar och andra. Alla ska omfattas samma lagar och regler. Ingen ska diskrimineras. Facket ska ha rätt att ta till stridsåtgärder för att försvara svenska lagar, regler och avtal.
Mona Sahlin vill att EU ska anta ett socialt protokoll att lägga till fördragen, ett protokoll som tydliggör balansen mellan den fria rörligheten av arbetskraft i EU, strejkrätten och rätten att teckna kollektivavtal. Dessutom vill hon att direktivet om utstationering av arbetskraft arbetas om.
Bakom kraven står LO-förbundens 1,6 miljoner medlemmar, en klar majoritet av Europaparlamentets sysselsättningsutskott samt fackliga organisationer och arbetsrättsjurister i hela EU.
Flera andra medlemsstater agerar redan i EU:s ministerråd för att ändra utstationeringsdirektivet och tydliggöra att det är värdlandets avtal och regler som ska gälla. Men den svenska regeringen är fortfarande passiv.
Det duger inte. Regeringen Reinfeldt måste ta strid för den svenska avtalsmodellen i Bryssel. Det är hög tid att lyssna på löntagarna!