LRF (Lantbrukarnas riksförbund) har tagit fram en rapport som visar att Sveriges sätt att beräkna skyddad natur är strängare än något annat land inom EU.
Rapportförfattarna pekar på att när svenska myndigheter (exempelvis Naturvårdsverket) beräknar skyddad natur inkluderas bara den formellt skyddade naturen (naturreservat, nationalparker, Natura 2000-områden och biotopskyddsområden). Då blir summan av dessa bara 14,5 procent av Sveriges areal.
Om man istället räknar på liknande sätt som de flesta andra länder i Europa blir andelen skyddad natur betydligt högre – 58 procent, enligt LRF. Då ingår också impediment, frivilliga avsättningar, hänsynsytor, strandskydd, biosfärområden, världsarv och riksintressen för naturvård och friluftsliv.
LRF menar att beräkningsmetoderna snedvrider bilden av hur mycket skyddad natur det finns i Sverige och leder till att de skogs- och miljöpolitiska besluten riskerar att fattas på felaktiga grunder.
"Det kan få stora negativa konsekvenser för utvecklingen av svensk bioekonomi, omställningen till ett hållbarare samhälle och bli en konkurrensnackdel för den gröna näringen, säger LRF-basen Palle Borgström.
Naturvårdsverket slår emellertid ifrån sig och anser att rapporten är missvisande.
Ansvariga politiker i riksdag och regering bör dock ta signalerna från LRF och skogsnäringen på största allvar.
När regeringen tog fram det nationella skogsprogrammet 2018 var inriktningen glasklar: Skogen, det gröna guldet, ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi.
Dåvarande landsbygdsministern Sven-Erik Bucht talade engagerat om skogens och skogsbrukets roll för omställningen från ett oljebaserat till ett fossilfritt samhälle och för att skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet.
Om dessa storstilade målsättningar ska kunna bli verklighet så är det emellertid angeläget att Sverige avverkar betydligt mer än idag.
Rimligen finns förutsättningarna för att höja ambitionerna. Skogstillväxten i Sverige är cirka 120 miljoner kubikmeter skog per år. Men det avverkas bara 75-95 miljoner kubikmeter skog per år, enligt sajten Skogskunskap.
Det betyder att virkesförrådet i den svenska skogen ökar kraftigt varje år. Sedan mätningarna startade på 1920-talet har virkesförrådet fördubblats.
Därför borde det att gå att använda betydligt mer skogsråvara för att utveckla Sveriges bioekonomi utan att för den skull äventyra människors möjligheter att nyttja skogen för friluftsliv och rekreation.
Sverige kommer att förbli ett land med massor av skog och fin natur, även om det avverkas mer än i dag.