Varje år rankar Svenskt Näringsliv företagsklimatet i landets samtliga kommuner. De senaste åren har resultatet varit nedslående för Luleå.
I årets mätning placerar sig Luleå på plats 267 av landets samtliga 290 kommuner.
Men vad säger detta egentligen om de lokala förutsättningarna för jobb och företagande? Har verkligen Luleå ett sämre lokalt näringslivsklimat än Dorotea, Ånge, Sollefteå, Övertorneå och övriga 261 kommuner som rankas högre av Svenskt Näringsliv?
Nja, riktigt så enkelt är det inte. Svenskt Näringslivs mätning säger något men definitivt inte allt.
I Luleå finns sammanlagt 9 257 företag, enligt statistiken från Svenskt Näringsliv och SCB.
Det är bara en bråkdel av dessa företagare och näringsidkare som deltar i Svenskt Näringslivs undersökning. I den senaste mätningen var det 190 företag som svarade och gav uttryck för sina åsikter om kommunal upphandling, service, bemötande, information med mera.
En stor andel, 25 procent, av de svarande är dessutom verksamma inom byggsektorn.
Därför säger Svenskt Näringslivs enkät en del om känslorna och upplevelserna hos dessa 190 företag, främst inom byggbranschen. Men den ger absolut inte hela bilden av företagsklimatet.
Det betyder inte att signalerna i undersökningen ska underskattas. Till exempel instämmer även den rödgröna kommunledningen i att det att det behövs fler bygglovshandläggare för att få en snabbare och effektivare handläggning, liksom utbildningar i service och bemötande hos vissa förvaltningar.
Men det finns inga skäl att ta rankingen som intäkt för att beteckna företagsklimatet i Luleå som mörker och elände – i synnerhet med tanke på allt positivt som just nu sker på arbetsmarknaden och i näringslivet.
Arbetslösheten i Luleå ligger för närvarande på sin lägsta nivå sedan 1996 – 5,2 procent, vilket är klart under rikssnittet. Samtidigt sker en rad stora investeringar och etableringar som kommer att ha stor betydelse för framtiden.
I början av maj blev det till exempel klart att gruvjätten LKAB väljer Luleå som lokaliseringsort för storinvesteringen Reemap. Tio miljarder kr satsas i en ny anläggning för att utvinna fosfor, sällsynta jordartsmetaller och gips ur gruvavfall.
Etableringen – som togs hem i hård konkurrens med Skellefteå och Narvik – förväntas ge omkring 500 nya jobb, vilket i sin tur innebär stora kringeffekter för handel, service, transporter och andra lokala näringar.
Det finns alltså alla förutsättningar för en god lokal tillväxt av jobb och företagande under åren framöver.
Många kommuner, som hamnar högre på Svenskt Näringslivs lista, befinner sig de facto i ett betydligt sämre läge än Luleå.