Stresstest för svensk modell

Mitt under coronakrisen ska 485 kollektivavtal omförhandlas.

Martin Linder, Unionen, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, och Marie Nilsson, IF Metall, gör sig redo för höstens förhandlingar.

Martin Linder, Unionen, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, och Marie Nilsson, IF Metall, gör sig redo för höstens förhandlingar.

Foto: Karin Wesslen/TT

Ledare2020-08-19 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

”Våra kollektivavtal är den bärande delen i en alldeles unik ordning: den svenska modellen. Det är en fantastisk modell som tjänar Sverige väl", twittrar Kommunals ordförande Tobias Baudin.

”Kollektivavtal är en välståndsskapande innovation. Värda att värna”, framhåller IF Metalls utredningschef Stefan Sjöquist.

I detta instämmer denna ledarsida till fullo. 

Det tål dessutom att sägas att kollektivavtalen inte är till glädje bara för löntagarna, utan också för näringslivet, vilket de flesta seriösa arbetsgivare också förstår.

På sin hemsida konstaterar Almega, som representerar ungefär 11 000 företag i tjänstesektorn, att kollektivavtal innebär en rad fördelar för arbetsgivarna:

1. Kollektiv­avtalet ger dig som arbetsgivare en grundtrygghet på arbetsplatsen, alla vet vad som gäller och du kan alltid hänvisa till avtalet och känna dig stärkt och säker på att avtalets innehåll följer alla lagar och regler.

2. Tid är pengar. Eftersom många frågor som uppkommer på en arbetsplats redan är reglerade genom kollektiv­avtalet, sparar du mycket tid både för dig själv och dina anställda, som ni annars skulle behöva lägga på att undersöka, reda ut och ta nya beslut utifrån varje situation.

3. Det som är avtalat står fast. Som arbetsgivare är du garanterad fredsplikt under avtalsperioden – ingen kan med andra ord strejka sig till bättre villkor än de som står i kollektiv­avtalet.

I en intervju i tidningen Arbetsmarknadsnytt understryker Antje Dedering, Vårdföretagarna (tidigare Visita), att det är viktigt att företag tecknar kollektivavtal.

”Från ett företagarperspektiv visar det på en seriositet. Arbetsgivare som vill ta ansvar för en långsiktig hållbar utveckling, både för företag och anställda, väljer att teckna kollektivavtal”, säger hon.

I en internationell jämförelse står den svenska modellen mycket stark.

Den levererar god konkurrenskraft, hög sysselsättning, stigande reallöner samt en fredlig och stabil arbetsmarknad.

Under hösten väntar emellertid ett riktigt stresstest för denna modell.

485 avtal, som berör 2,8 miljoner löntagare, ska omförhandlas. Till råga på allt ska det ske mitt under en pandemi med allvarliga konsekvenser för såväl folkhälsa som arbetsmarknad och samhällsekonomi.

Till detta ska läggas de komplicerade förhandlingarna om anställningsskyddet, som inleddes under tisdagen.

Vi får hoppas att förhandlingarna präglas av samma förnuft och ansvarstagande som normalt brukar prägla fack och arbetsgivare i Sverige.

Det vore sorgligt om Sverige parallellt med coronakrisen fick en period med stora och växande arbetsmarknadskonflikter.