Stoppa byggskurkarna

Kartläggningen är alarmerande. Arbetslivskriminaliteten i byggbranschen är mycket omfattande.

"Arbetslivskriminaliteten i byggbranschen är mycket omfattande", konstaterar NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson.

"Arbetslivskriminaliteten i byggbranschen är mycket omfattande", konstaterar NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-10-28 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Byggmarknadskommissionen låter som något statligt. Men det är gemensamt initiativ från ett antal fackförbund, arbetsgivarorganisationer och byggföretag i Sverige för att skapa sundare konkurrens- och arbetsvillkor i byggbranschen, vilket sannerligen kan behövas.

Genom det svenska EU-medlemskapet har det blivit lättare för företag och arbetstagare från andra länder att söka sig till den svenska byggmarknaden. Det är i grunden bra så länge konkurrensen sker på lika och sunda villkor. Men dessvärre är det inte alla byggföretag som är schyssta och följer spelreglerna.

I en debattartikel i DN konstaterar två företrädare för Byggmarknadskommissionen – Stefan Attefall (tidigare bostadsminister och KD-politiker) och Ann-Marie Begler (f d generaldirektör för Brottsförebyggande rådet) – att det vuxit fram en omfattande arbetslivskriminalitet. Det handlar om skattebrott, brott mot arbetsmiljölagen och löner som inte betalas ut på rätt sätt.

"Tyvärr finns många exempel på byggnadsarbetare som tvingas betala tillbaka delar av sin lön, bor under eländiga förhållanden och har orimligt långa arbetspass. Resultaten är osund konkurrens, att schyssta företag slås ut, staten luras på pengar och arbetstagarna får dåliga villkor", skriver duon.

Kommissionens kartläggning visar att fler än åtta av tio byggföretag (!) från Östeuropa, som är verksamma i Sverige, kan misstänkas för att ha brutit mot lagar och/eller avtal. 

Därför har kommissionen bestämt sig för att polisanmäla tolv företag. Dessutom har den anmält 35 företag till Arbetsmiljöverket samt informerat Byggnadsarbetareförbundet om ytterligare 20 företag som betalar lägre lön än vad som är fastlagt i kollektivavtal.

Från regeringshåll görs också en del. Nyligen beslutade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att tillsätta en särskild delegation mot arbetslivskriminaliteten. Den leds av LO:s tidigare chefsekonom Ola Pettersson.

Vidare har Arbetsmiljöverket fått ökade anslag för att kunna förstärka sitt arbete mot arbetslivskriminaliteten – 30 miljoner kr mer redan i år samt ytterligare 10 miljoner kr 2022.

Viktigt är också att samla alla goda krafter och hela myndighets-Sverige i kampen mot arbetslivskriminaliteten. 

Skatteverket, Polisen, Arbetsmiljöverket, Migrationsverket, Ekobrottsmyndigheten och andra statliga aktörer måste bort från det gamla stuprörstänkande och samordna sina resurser.

Kort sagt: Det krävs en kraftsamling från hela samhället för att jaga bort de kriminella elementen och för att skapa vettiga arbetsvillkor och en rättvis konkurrens i byggbranschen. Byggmarknadskommissionens kartläggning är minst sagt alarmerande.