I en debattartikel i Aftonbladet skriver Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, om en förfärlig händelse.
Tidigt en januarimorgon lämnar en ombudsman för Byggnads sin bostad i norra Stockholm för att åka till jobbet. På väg till sin bil ropar någon hans namn, sedan smäller det och flera maskerade män går till attack med tillhyggen och misshandlar honom svårt.
Vardagstryggheten för ombudsmannen och hans familj raseras inom loppet av några sekunder.
Skälet? Jo, det är hans jobb att förhandla med byggföretag som inte följer villkoren i kollektivavtalen som de har undertecknat.
I artikeln konstaterar Tomas Kullberg att angreppet är "en farlig upptrappning" och inte det enda exemplet på hur fackliga företrädare hotas och trakasseras av skrupelfria figurer och kriminella element.
Tomas Kullberg är inte den första att larma om förhållandena.
I en debattartikel i DN 15 maj 2021 konstaterade Byggmarknadskommissionen – som är ett gemensamt initiativ från fack, arbetsgivare och byggföretag – att det vuxit fram en omfattande arbetslivskriminalitet i Sverige.
Det handlar om skattebrott, brott mot arbetsmiljölagen, löner som inte betalas ut på rätt sätt och om utländska företag som struntar i svenska lagar och avtal.
Resultaten blir osund konkurrens, att schyssta företag slås ut, staten luras på pengar och arbetstagarna får sämre villkor.
Den tidigare socialdemokratiska regeringen tog flera initiativ för att komma till rätta med problemen.
Arbetsmiljöverket fick ökade anslag för att kunna förstärka arbetet mot arbetslivskriminaliteten och under 2022 öppnades två regionala center i Umeå och Göteborg som ska samordna myndigheternas insatser mot skumraskfigurerna.
Nu är det emellertid viktigt att arbetet går vidare och förstärks. Till exempel finns det skäl för fack, arbetsgivare och myndigheter att ägna särskilt intresse åt allt som sker i runt den gröna nyindustrialiseringen och alla stora investeringar i norra Sverige.
Även mindre seriösa företag ser affärsmöjligheterna och chansen att göra snabba cash i norr.
Därför gäller det alla beställare och byggherrar är noga med villkoren och alla kontrakt. LKAB, Northvolt, H2 Green Steel, SSAB, Vattenfall och andra tunga aktörer som går i spetsen för den gröna omställningen har ett extra stort ansvar för att allt går rätt till.
Hållbarhet handlar inte bara om klimatet utan också om att se till att alla anställda har schyssta arbetsvillkor och att alla leverantörer och underleverantörer följer svenska lagar och avtal.