Stelbenta vab-regler slår mot både barn och föräldrar

Som om det inte är stressigt nog att få vardagen att gå ihop när det ska vabbas. Känsla av otillräcklighet och stress är verkligen inte något småbarnsföräldrar behöver mer av, skriver NSD:s politiska reporter Veronica Palm.

Jo visst, förskolan finns till för att vuxna ska kunna gå till jobbet, men inte bara. Det är också barnets egen plats och rättighet.

Jo visst, förskolan finns till för att vuxna ska kunna gå till jobbet, men inte bara. Det är också barnets egen plats och rättighet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Ledare2024-11-08 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Bodens vab-regler är hårdast i länet. Det rapporterade NSD i veckan.

Barn som har ett syskon som är sjukt och hemma med en vabbande förälder får bara vara på förskolan tre timmar om dagen.

Låt oss titta på vad det innebär för de inblandade. 

Det sjuka barnet får inte vårdas i lugn och ro hemma med en förälder.

I stället för att anpassa dagen efter det sjuka barnets behov måste föräldern anpassa dagen efter den snäva tidsramen på förskolan. 

Och om föräldern låter det sjuka barnets behov av sömn, vila och anpassade mattider styra dagen, ja då ska allt detta ske med ett eller flera syskon hemma som samtidigt ska sysselsättas, utfodras och underhållas. 

Det friska barnet/barnen får bara vara med på knappt halva sin förskoledag. De måste avbryta leken och missar mellis.

Eller så blir de kvar hemma för att föräldern inte kan gå iväg med dem eftersom de har ett sjukt barn att vårda. 

Hur kul är det för en fyraåring att vara hemma när mamma eller pappa tar hand om en sjuk lillasyster? 

Den vabbande föräldern ska försöka täcka barnens olika behov utan någon som helst andningspaus eller genom att springa iväg med syskon till förskolan för bara några timmar.

Som om det inte är stressigt nog att få vardagen att gå ihop när det ska vabbas. 

Känsla av otillräcklighet och stress är verkligen inte något småbarnsföräldrar behöver mer av. 

Men om barnen smittar då? 

Jo, men det får man självklart anpassa för. Naturligtvis kan man inte lämna ett barn till ett syskon med magsjuka exempelvis. Och så klart måste man ta hänsyn till infektionskänsliga barn.

Dessutom, även när det bara är tre timmar så måste smitta begränsas. Men det där fungerar ofta ganska bra i samtal mellan föräldrar och pedagoger. 

Det finns också fler frågor. Vad händer med syskonet till ett barn som har en kronisk sjukdom eller som är sjukt i lång perioder?

Eller när det tredje barnet får vattkoppor, ska de två andra tvingas ha halvtidsdag igen då? Det kan bli långa perioder med bara halva dagar på förskola och med kompisar.

Och om man har ett jobb där man kan vobba halvtid med ett småsjukt barn som mest sover så måste man alltså istället vabba heltid för att också hantera friska syskon. Är det rimligt? 

Dessutom betalar man ju full taxa för förskoleplatsen, vilket man inte gör om man är arbetslös eller föräldraledig, då barn också har begränsad tillgång till förskola.

Jag tycker i och för sig att också den begränsningen är fel. 

Förskolan är viktig för barn och deras rätt att utvecklas till fria och självständiga individer tillsammans med kompisar, oavsett om föräldrarna råkar vara arbetslösa eller om de fått ett syskon.

Alltför ofta glöms barn och barns perspektiv bort i välfärdens regelverk.

Jo visst, förskolan finns till för att vuxna ska kunna gå till jobbet, men inte bara. Det är också barnets egen plats och rättighet.

Det perspektivet har stärkts alltsedan 1998 när förskolan fick en egen läroplan.

Att backa tillbaka till tider av dagis, barnpassning eller barnkrubbor är verkligen inte rätt väg att gå. Barn behöver mer inte mindre rättigheter.