Staten har gjort comeback

Det har skett en tydlig kursomläggning jämfört med de borgerliga regeringsåren.

"Det har skett en tydlig kursomläggning jämfört med de borgerliga regeringsåren", konstaterar NSD:s Olov Abrahamsson.

"Det har skett en tydlig kursomläggning jämfört med de borgerliga regeringsåren", konstaterar NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: Björn Rosvall/Statens Servicecenter/NSD Arkiv

Ledare2021-09-16 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I slutet av mars kom beskedet att regeringen gett Statens servicecenter i uppdrag att lokalisera delar av myndighetens verksamhet till Kiruna. 

Det handlar om minst 20 årsarbeten och är en del av Kirunapaketet som ska kompensera för jobben som försvann när statliga Radiotjänst avvecklades. Inom ramen för paketet har det tidigare tillförts cirka 70 nya anställningar vid Skatteverket och Lantmäteriet.

Bra var också att civilminister Lena Micko (S) samtidigt markerade att "regeringen är fast besluten att fortsätta arbetet för att stärka den statliga närvaron i hela landet". 

Faktum är att det redan skett en tydlig och välbehövlig kursomläggning jämfört med de borgerliga regeringsåren 2006-2014. Då skedde en koncentration av statliga jobb och servicefunktioner till Stockholmsområdet. Men efter regeringsskiftet 2014 går politiken i en annan riktning.

Den S-ledda regeringen har omlokaliserat en rad statliga verksamheter från Stockholm till andra delar av landet. Totalt handlar det om ungefär 2 000 statliga jobb. 

E-hälsomyndigheten har flyttats till Kalmar, Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad, SCB:s säte till Örebro, familjerättsmyndigheten till Skellefteå och Polarforskningssekretariatet till Luleå. För att nämna några exempel.

Vidare har det etablerats en rad nya statliga servicekontor runtom i landet, bland annat i Överkalix och Jokkmokk

Servicekontoren handlar inte om så många jobb, men de innebär att det blir närmare för folk till den statliga servicen. Fler medborgare får chansen till en personlig kontakt med staten och möjlighet att få hjälp med frågor kring deklarationen, föräldrapenningen, pensionsutbetalningarna och statliga blanketter.

I NSD 26 maj klargjorde dessutom Lena Micko att det kommer mer av samma vara.

Siktet är inställt på att etablera 28 nya servicekontor under 2022 och 2023. Boden, Åre och Ånge är tre av de orter som berörs.

Till detta ska läggas att det sker en utbyggnad av den polisiära verksamheten i hela landet. 

Till exempel räknar Micael Säll Lindhahl, chef för polisregion Nord, med att det kommer att bli 15-20 nya tjänster i östra Norrbotten – ett mycket välkommet tillskott för regionen.

Kort sagt: Det spelar roll att Sverige sedan 2014 har en regering som prioriterar arbetet för regional balans, stärker den statliga närvaron runtom i landet och vill bygga ett starkare samhälle i Tage Erlanders anda. Ideologin gör skillnad.

Stefan Löfven, Magdalena Andersson och övriga har visat ett helt annat engagemang för det Sverige som finns utanför 08-regionen än sina företrädare i den M-ledda regeringen. Något borde det betyda när svenska folket röstar i nästa års val.