Staten har ett särskilt ansvar

Regeringen har lyssnat på facket.

Postnord hör till dem som använt sig av underleverantörer med minst sagt tvivelaktiga anställningsvillkor.

Postnord hör till dem som använt sig av underleverantörer med minst sagt tvivelaktiga anställningsvillkor.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-03-04 04:06
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I måndags meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) att regeringen gjort en ändring i ägarpolicyn för de statliga bolagen.

Statliga företag, som upphandlar varor och tjänster, ska kräva att leverantörerna har rimliga arbetsvillkor och löner "på nivåer som följer kollektivavtal". 

Tyvärr är det en befogad förändring. Det finns statliga verksamheter som använt sig av minst sagt tvivelaktiga leverantörer med löne- och arbetsvillkor som ligger långt under standarden för arbetsmarknaden i Sverige.

Bland annat har tidningen Transportarbetaren visat hur Postnord anlitat företag som utnyttjar sina anställda som daglönare och bryter mot kollektivavtalen.

Följaktligen har Seko, Transportarbetareförbundet, LO och andra fackliga organisationer länge krävt tydligare riktlinjer för den statliga verksamheten. 

Före valet 2018 riktade även S-ledaren Stefan Löfven hård kritik mot Postnords agerande. Han markerade att statliga bolag och myndigheter har ett särskilt ansvar för att medverka till vettiga anställningsförhållanden.

"Vi ska inte ha en spiral nedåt vad gäller löner och andra arbetsvillkor", klargjorde Löfven.

Nu levererar han, Baylan och regeringen i enlighet med beskedet. Statens bolag ska inte medverka till lönedumping, enligt den nya ägarpolicyn.

Det manar dessutom till efterföljd runtom i landet. Även landets alla kommuner och regioner har ett ansvar som beställare. 

Vi har sett skrämmande exempel också på lokal nivå. När färdtjänst upphandlades i Stockholm hade lönerna dumpats till 27 (!) kronor i timmen som lägst, enligt en granskning i Sveriges Radio häromåret.  Webbtidningen Dagens Arena har även rapporterat om bemannings­företaget Orange där utländska hyrsjuksköterskor tjänade 18 kronor i timmen! 

Det är lönenivåer som är ett direkt hån mot människor. Men det är också ett slag mot alla seriösa svenska företag, som erbjuder anständiga löner och månar om sin personal. 

De har inte en chans att kunna konkurrera om kontrakten när det finns skrupelfria aktörer som struntar i de kollektivavtalsenliga villkoren.

Därför måste regeringens beslut om den statliga ägarpolicyn följas av liknande ställningstagande även i kommuner och regioner. 

Det är hög tid att alla ansvarskännande politiker – på alla nivåer – sätter stopp för möjligheten att vinna offentliga upphandlingar genom att ha låga löner, dålig ­arbetsvillkor och direkt skadlig arbetsmiljö. 

Enskilda företag ska inte kunna tumma på personalens säkerhet eller ­de sociala villkoren för att komma åt kontrakten från den offentliga sektorn.