Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) höll ett starkt och personligt anförande om arbetslivspolitiken i riksdagen 25 oktober. Hon berättade om Edvin Nordmark, sin mans farfar, sin svärfars pappa.
"När Edvin stämplade in på järnverket i Luleå en tidig torsdagsmorgon den tredje februari 1949 var det en helt vanlig arbetsdag på jobbet. Men bara efter en timmes arbete förändrades allt. Ett fem ton tungt ihopfruset malmblock välte över Edvin och döden var omedelbar. Edvin var bara 40 år när han dog. Han lämnade efter sig fyra barn, varav den äldsta, min svärfar, var sju år gammal", sa Nordmark.
Hon beskrev hur ett dödsfall av det här slaget påverkar en familj, en arbetsplats och en bygd för lång tid framöver.
"Därför måste samhället göra allt vad som står i dess makt för att förhindra att dödsolyckor sker. Ingenting annat än en nollvision kan gälla för dödsolyckor i arbetslivet", underströk Nordmark.
Det är givetvis en helt riktig ambition. Under förra mandatperioden togs också en del initiativ för att förverkliga denna nollvision. Bland annat blev det blev höjda anslag till Arbetsmiljöverket, utbildningen av skyddsombud, företagshälsovården och arbetslivsforskningen.
Men uppenbarligen krävs mer. Kurvorna fortsätter att peka åt fel håll. 2017 dog 55 människor på jobbet. 2018 var siffran 57 personer – och under 2019 har hittills 40 människor dött på jobbet i Sverige.
Därför har regeringen gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera situationen. Särskilt fokus ska läggas på de mest olycksdrabbade branscherna, betonar regeringen.
Men det räcker inte med centrala direktiv och initiativ. Viktigast av allt är att arbetsmiljöfrågorna börjar tas på allvar på alla arbetsplatser från Ystad i söder till Kiruna i norr.
"Det vi ser är att man måste ta tag i och jobba med det är riskbedömningar ute på de enskilda arbetsplatserna. Det är på arbetsplatser man kan förebygga i största möjliga mån att olyckan inte ska hända. Där krävs att man aktivt arbetar både arbetsgivare, arbetstagare och skyddsombud och att man hela tiden har ett risktänkande med sig", sa Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör för Arbetsmiljöverket, i en intervju med radio-Ekot i början av året.
Arbetsmiljölagen är dessutom glasklar om detta lokala ansvar. I arbetsmiljölagen står det att arbetsgivaren ska göra allt som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.
Det är en lagtext som inte går att missförstå och borde leda till action i arbetsmiljöarbetet hos varenda arbetsgivare i hela Sverige.