14 mars hade tidigare försvarsministern, numera riksdagsledamoten, Peter Hultqvist (S) och nya försvarsministern Pål Jonsson (M) en debatt i riksdagen som var både saklig och informativ.
Ämnet för dagen var utvecklingen i Arktis och norra Europa.
Hultqvist pekade på att både Ryssland och Kina visar ett allt större intresse för Arktis och de naturtillgångar som finns i området. Arktis, som länge varit ett säkerhetspolitiskt lågspänningsområde, har blivit en geopolitisk hotspot.
Därför argumenterade han för att stärka Försvarsmaktens verksamhet i norra Sverige och för att återinrätta ett regemente i Kiruna.
"Kiruna är en kommun och ett område i Norrbotten som är en inkörsport via Narvik när det gäller värdlandsstödet från Nato. Det kommer att krävas förberedelsestationer och eventuell förhandslagring. Malmbanan är av central betydelse. Gruvverksamheten är en svensk nationaltillgång", sa Hultqvist bland annat.
Pål Jonsson delade Hultqvists beskrivning av läget. Men han vill för närvarande inte låsa sig för exakt vad som behöver göras. Först vill han låta Försvarsberedningen göra en samlad omvärldsanalys och gå igenom hela försvarsekonomin.
"Jag utesluter inte att det kan bli ett regemente eller ett detachement. Men det är lite väl tidigt att besluta om detta här och nu", sa Jonsson.
(Ett detachement kan beskrivas som en mindre filial.)
Hultqvist och Jonsson föreföll dock – glädjande nog – att vara helt överens om inriktningen. Att finns skäl att stärka den militära närvaron i Kiruna och att utveckla Försvarsmaktens befintliga utbildningsverksamhet vid Kalixfors skjutfält i kommunen.
Skälet är inte svårt att se. Rysslands alltmer aggressiva och oförutsägbara agerande gör det nödvändigt att höja garden i hela Sverige.
När Ryssland använder sin krigsapparat för att försöka ändra internationellt erkända landgränser i Europa så har dessvärre säkerhetsläget allvarligt försämrats. Därför är det nödvändigt för Sverige att stärka sitt försvar.
Flera kliv togs redan under Peter Hultqvists tid som försvarsminister. Försvarsanslagen höjdes och värnplikten återinfördes.
1 januari 2018 återupprättades Gotlands regemente. 24 september 2021 återvigdes K4 i Arvidsjaur. 16 januari 2022 skedde samma sak med I22 i Sollefteå.
Nu krävs emellertid ytterligare steg i den riktningen.
Och då är både rätt och klokt att försvarsförmågan i norr ges absolut högsta prioritet.