För en tid sedan blev jag uppringd av bodensaren Thomas Nilsson, eldsjäl inom rallysporten. Engagerat beskrev han vad det skulle betyda att få ett VM-rally till Norrbotten. Ett sådant stort publikt arrangemang skulle betyda jobb och inkomster för hotell, restauranger och annat lokalt näringsliv, samtidigt som det skulle ge Norrbotten stor massmedial uppmärksamhet.
Rally Sweden, som är en del av VM-cirkusen, är ett av Sveriges största återkommande evenemang. Det lockar en publik på över 100 000 personer varje år och följs av 122 miljoner TV-tittare världen över.
Det blev emellertid Umeå och Västerbotten som gick segrande ur striden om detta jättearrangemang.
Det är möjligt att utfallet hade blivit detta, oavsett hur kommunerna i Norrbotten agerat. Klart är emellertid att det funnits en splittring mellan Norrbottenskommunerna som inte varit bra.
Från början gick Luleå, Kalix, Boden och Piteå fram med en gemensam ansökan. Men sedan utarbetade Piteå kommun och Tobias Lindfors, ägare till Pite Havsbad, ett helt eget koncept.
I NSD 9 april konstaterar kommunalråden Claes Nordmark, Boden, och Tommy Nilsson, Kalix, att det försvagade Norrbottens position.
Det borde leda till viss eftertanke inför framtiden. Om Norrbotten ska kunna locka till sig den här typen av stora evenemang så krävs ett mer samlat uppträdande.
Därför är det en tröst i bedrövelsen över det uteblivna VM-rallyt att det börjat röra på sig i arbetet för en regional evenemangsstrategi.
På debattsidan i NSD 10 april skriver Leif Nordström och Katarina Halvardsson, ordförande respektive distriktsidrottschef för RF-SISU Norrbotten, att det bildats ett nytt regionalt nätverk för att utveckla länet "till en stark och självklar evenemangsdestination".
"Det finns stor potential och intresse i att få stora internationella och nationella evenemang till Norrbotten. Men vi vet också att det krävs samverkan, dialog och politiska beslut på kommunal och regional nivå för att ro hem arrangemang i knivskarp konkurrens med andra destinationer", understryker duon.
Det är steg i rätt riktning. Som jag påpekat tidigare på ledarplats i NSD finns goda förutsättningar att utveckla idrottsturismen i Norrbotten. Länet rymmer livaktiga idrottsföreningar, engagerade ledare och fina anläggningar.
Just nu upplever besöksnäringen i Norrbotten en mycket tuff tid. Men det finns alla möjligheter att stärka och utveckla näringen efter pandemin.
Det kommer en tid när människor kan – och vill – börja resa igen och besöka stora evenemang, oavsett om det handlar om rallytävlingar, fotbollscuper, basketturneringar eller andra former av upplevelser. Då gäller det att Norrbotten är med i matchen.