Spel med höga insatser

Den stora vinnaren kan bli Annie Lööf och Centerpartiet.

"Annie Lööf (C) kan säkert locka till sig en del liberala väljare som är missnöjda med Nyamko Sabunis närmande till Sverigedemokraterna", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

"Annie Lööf (C) kan säkert locka till sig en del liberala väljare som är missnöjda med Nyamko Sabunis närmande till Sverigedemokraterna", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-03-30 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

21 mars 2019 skrev Liberalerna ett skarpt formulerat inlägg på mikrobloggen Twitter

"Sverigedemokraterna står för en auktoritär nationalism. De vill lämna EU, inskränka aborträtten, ta bort rättigheter för HBTQ-personer och styra kultur och media. Liberalerna står för personlig frihet, jämställdhet och öppenhet. Så nej. Det finns inget att förhandla om där", tydliggjorde Liberalerna.

Nu – bara två år senare – öppnar samma liberala parti för samarbete med dessa auktoritära sverigedemokrater.

"The times they are a-changin´", som Bob Dylan skrev en gång i tiden.

Nyamko Sabunis förhoppning är så klart att kovändningen ska leda till bättre opinionssiffror för Liberalerna och göra att partiet klamrar sig kvar i riksdagen 2022.

Sannolikt hoppas hon på stödröster från Moderaterna om Liberalerna börjar uppträda som pålitliga stödtrupper till en högerregering. Men det är ett mycket högt spel.

För det första finns inga garantier för att traditionella högerväljare kommer att ge sin röst till ett parti som bara framstår som en blekare blåkopia av originalet.

För det andra dansar även Ebba Busch och Kristdemokraterna – redan trogna vapendragare till Ulf Kristersson (M) – på fyraprocentsgränsen till riksdagen. Det innebär att det blir konkurrens om eventuella moderata stödröster för Sabuni.

För det tredje innebär Liberalernas öppning mot SD att en del av partiets traditionella väljarskara sannolikt kommer att lämna partiet och söka en ny politisk hemvist. Många kommer att uppfatta Annie Lööf och Centerpartiet som ett bättre alternativ för liberaler som för allt guld i världen inte vill släppa fram ett högernationalistiskt parti till maktens köttgrytor.

Direkt efter Liberalernas ställningstagande markerade även Annie Lööf att "Centerpartiet nu är det enda allianspartiet som säger nej till att förhandla och samarbeta med SD".

Det är en linje som kan locka allmänborgerliga väljare som har svårt med närmandet till Sverigedemokraterna och hellre föredrar samarbete på politikens mittfält med Stefan Löfven (S) än högervridning med Jimmie Åkesson.

Klart är i alla fall att Liberalernas vägval kommer att skapa många besvärliga debatter för Sabuni inför valet 2022.

Det är inte lätt att se hur Liberalerna ska kunna försvara public service,  folkbildning, biståndspolitik och andra av partiets hjärtefrågor när det ska budget- och regeringsförhandlas med Sverigedemokraterna, ett betydligt större parti med en helt annan politisk agenda. 

I klartext: Sabuni kommer att tvingas till många smärtsamma eftergifter om regeringspusslet ska gå ihop.