I Netflix-dokumentären "The great hack" skildras hur brittiska journalisten Carole Cadwalladr avslöjade företaget Cambridge Analyticas ljusskygga kampanjmetoder inför det amerikanska presidentvalet och Brexit-omröstningen 2016.
Bland annat samlade företaget in information från 87 miljoner amerikanska Facebook-användare för att kunna påverka presidentvalet till Donald Trumps fördel.
Via denna data kunde kampanjmakarna kartlägga vilka väljare som var påverkbara. Därefter "bombades" dessa väljare med skräddarsydd reklam, filmer, meddelanden och webbartiklar på alla tillgängliga plattformar (Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram m m).
Det var en starkt polariserande kampanj som gick stick i stäv med alla vackra värden som Facebook-grundaren Mark Zuckerberg brukar snacka om.
Zuckerberg har beskrivit Facebook som ett sätt att "skapa gemenskap och sammanföra världen". Men 2016 förvandlades hans multinationella företag istället till ett effektivt verktyg för politiska krafter som vill underblåsa hat och motsättningar.
Miljoner och åter miljoner dollar spenderades på "dirty campaigning" mot Hillary Clinton och demokraterna.
Sannolikt blev det också tungan på vågen bland de osäkra väljarna. Till sist avgjordes presidentvalet i USA av bara 70 000 röster i tre amerikanska delstater.
Carole Cadwalladr har nu gjort det till en livsgärning att tala om hur sårbar demokratin blivit i den digitala eran och om hur sociala medier utnyttjas av auktoritära krafter för att underblåsa förbittring, rädsla och motsättningar mellan människor.
I förra veckan framförde hon sitt budskap inför ungefär 25 personer vid en föreläsning i Mediehuset i Luleå.
"Tänk om det var ett ryskt eller kinesiskt företag som hade gjort så inför ett demokratiskt val? Skulle vi gilla det? Skulle vi acceptera det?", undrade Cadwalladr retoriskt.
Cambridge Analytica är numera ett minne blott. Efter Cadwallardrs avslöjande ansökte bolaget om konkurs i maj 2018.
Men vi kan kallt räkna med att det finns andra stora företag och starka intressen som vandrar vidare i liknande fotspår. Antagligen har de också lärt sig av skandalen och förfinat sina metoder.
Till de som inte hade möjlighet att lyssna på Cadwalladr under hennes besök i Norrbotten kan jag bara säga: Se dokumentären "The great hack". Titta på den tillsammans i gymnasieskolor, studiecirklar, på fackföreningsmöten eller var ni än befinner er i tillvaron. Diskutera sedan med varandra i smågrupper om vart världen är på väg.
Fler måste bli medvetna om hur Facebook och de sociala medierna påverkar vår bild av politiken och samhällsdebatten.
De var något som skulle länka oss samman, stärka gemenskapen och sammanhållningen mellan människor i världen. Men i realiteten har de medverkat till att splittra oss.