Den som följer nyhetsrapporteringen just nu kan lätt få intryck av att det enda som regering och riksdag ägnar sig åt är att hantera coronakrisen. Men det sker också annat av stor betydelse.
Vid regeringssammanträdet torsdag 12 mars togs två viktiga beslut om ungdomskriminaliteten.
För det första bygger regeringen ut försöksverksamheten med snabbförfarande i brottmål. Modellen har med framgång redan använts i Stockholm och kommer nu att prövas även i Luleå och flera andra orter.
Det handlar om att polis, åklagare och andra ska samverka för att korta handläggstiderna. Metoden går ut på att när misstänkta avslöjas direkt på plats av polisens patruller ska inledande utredningsåtgärder kunna påbörjas omedelbart.
Det ska inte längre behöva gå flera månader innan en ung kriminell hamnar i domstolen och får en påföljd för narkotikabrott, stöld från butik, olovlig körning, rattfylleri och liknande. Samhällets reaktion ska komma snabbare och tydligare.
För det andra lägger regeringen nu en proposition om en ny påföljd, så kallad ungdomsövervakning.
Det kan beskrivas som en mellanform någonstans mellan dagens ungdomsvård/ungdomstjänst och att sitta i fängelse.
Den som dömts till ungdomsövervakning ska bland annat vara skyldig att följa en plan med krav på jobb, utbildning eller praktik. Det ska finnas förbud mot att lämna bostaden under helger och nätter samt förbud mot att vistas på vissa platser. Övervakningen ska ske med fotboja.
Syftet är att försöka fånga upp ungdomar som är på väg att glida in i en grövre kriminalitet och skapa en väg tillbaka till en normal tillvaro i samhället.
Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande för riksdagens justitieutskott, välkomnar regeringens initiativ. Särskilt trycker han på värdet av en snabbare lagföring.
"Det ger en ökad trovärdighet för rättssystemet om tiden mellan den brottsliga handlingen och lagföringen kortas, dessutom ökar det motivationen hos poliserna och är ofta uppskattat även hos den misstänkte som får sitt ärende prövat snabbare", säger han till NSD 14 mars.
Det är dessutom en modell som kan spara pengar åt samhället och att resurserna används på ett bättre sätt.
I dag ligger handläggningstiden på i snitt 22-23 veckor. Men med hjälp av de nya verktygen kan den kortas till 2-6 veckor, enligt en informationsfilm från Polisen.
Det betyder att polisens utredningsenheter kan koncentrera sig på mer svårutredd och grövre brottslighet, vilket ju är en klok och helt riktig prioritering.