Släpp prestigen nu Elon – i Sverige har vi kollektivavtal

Nog borde väl även en mångmiljardär i Texas kunna ha lite respekt för att vi vet hur man bäst sköter saker i det här landet, skriver NSD:s politiska redaktör Veronica Palm, nu när strejken på Tesla pågått ett helt år.

- Det här är en ideologisk fråga för Tesla, säger Marie Nilsson vidare. Det handlar inte om pengar egentligen. I ideologin ingår också den här tanken om arbetsgivarens fullständiga rätt att själv bestämma över allting, att inte behöva ta hänsyn till de anställdas behov.

- Det här är en ideologisk fråga för Tesla, säger Marie Nilsson vidare. Det handlar inte om pengar egentligen. I ideologin ingår också den här tanken om arbetsgivarens fullständiga rätt att själv bestämma över allting, att inte behöva ta hänsyn till de anställdas behov.

Foto: Montage

Ledare2024-10-26 05:59
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den 27 oktober förra året gick arbetarna på Teslas fabriker i Sverige ut i strejk.

I ett helt år har de kämpat för att få ett kollektivavtal för sig och sina kamrater.

Allt fler har anslutit sig till strejken, både av de som berörs och med sympatiåtgärder, men läget är låst. 

Det är uppenbart att högsta ledningen där borta i Texas helt enkelt inte accepterar ett kollektivavtal, säger IF Metalls ordförande Marie Nilson till tidningen Dagens Arbete

Den ledning hon syftar på är Elon Musk, Teslas ägare och världens rikaste man. 

Han är varmt välkommen till Sverige. Jag ser hellre att han bygger elbilar här än bidrar i Donalds Trumps valkampanj, vilket just nu verkar vara hans fokus.

Men ska man etablera sig i Sverige så ska man anpassa sig till svensk kultur. Det tjatar ju Tidöpartierna ständigt om när det gäller individer, så varför inte när det gäller företag?

Två saker står på spel när ett företag som Tesla kommer hit och vägrar teckna kollektivavtal.

  • För det första situationen för varje enskild löntagare. För arbetarna på Tesla skulle ett kollektivavtal betyda högre lön. De ligger idag lägre än snittet i bilbranschen, enligt facket. De skulle också få garanterad årlig löneökning, komplett försäkringsskydd, rätt till omställningsstöd, möjlighet till deltidspension, arbetstidsförkortning och en hel del annat. 
  • För det andra skapar den svenska modellen ordning och reda. 90 procent av alla löntagare i Sverige omfattas av ett kollektivavtal. Det ger tydliga spelregler för alla inblandade och gör att Sverige är ett land med väldigt få strejker. Det är bra för företaget och dess löntagare, men också för alla oss andra. 

En fungerande arbetsmarknad med kollektivavtal ger tillväxt, alltså både höjda löner och mer pengar till välfärden. 

Det finns inga rationella skäl för Tesla att vägra kollektivavtal. 

Hos de företag i Sverige som har, alltså nästan alla, är både fack och arbetsgivare nöjda. 

– Det här är en ideologisk fråga för Tesla, säger Marie Nilsson vidare. Det handlar inte om pengar egentligen. I ideologin ingår också den här tanken om arbetsgivarens fullständiga rätt att själv bestämma över allting, att inte behöva ta hänsyn till de anställdas behov.

Världens rikaste man går alltså i konflikt med svenska arbetare av ideologiska skäl, bara för att han har lust och vill bestämma själv.

Vi tycker att Tesla är ett viktigt företag i klimatomställningen, och de gör bilar som uppenbarligen är populära, säger Marie Nilsson. Vårt långsiktiga mål är att teckna kollektivavtal. Våra medlemmar måste kunna komma tillbaka till arbetsplatsen och känna att ”ja, nu kör vi igen”.

Här sätter hon fingret på den svenska modellen. Vi gör det tillsammans. Sverige är ett för litet land för att ständigt bråka, därför sluter vi avtal.

Bra möjligheter för både arbetsgivare och arbetstagare – kollektivavtal exempelvis – är en förutsättning för att ett land som Sverige ska nå framgång.

Nog borde väl även en mångmiljardär i Texas kunna ha lite respekt för att vi vet hur man bäst sköter saker i det här landet. 

Vi vet att den svenska modellen har tjänat oss väl. Och den kommer gynna också honom om han bara tar av sig de ideologiska skygglapparna.

Ett år är lång tid, för lång tid. Så ta och skriv under det där jäkla avtalet nu. Hur svårt kan det vara?