Moderaterna förnekar sig inte. Om partiet får regera blir det nya privatiseringar.
Den här gången skjuter högerpartiet in sig på en av de svenska nationaltillgångarna – de skogar som sköts och förvaltas av statliga Sveaskog.
I en intervju i Dagens Nyheter meddelar Ulf Kristersson (M) att han vill sälja ut 600 000 hektar skog, en yta som är lika stor som hela Södermanland.
Det finns emellertid goda skäl att säga nej till denna privatiseringsiver.
För det första är Sveaskog en av de finaste juvelerna i den statliga företagskronan.
Varje år ger skogsbolaget goda utdelningar till statskassan. Under de tre senaste åren har Sveaskog levererat sammanlagt 3,1 miljarder kr till statskassan – bra tillskott till vård, skolor, omsorg och annan offentlig verksamhet.
För det andra har bolaget mycket goda framtidsutsikter.
Efterfrågan på den förnybara skogsråvara som Sveaskog levererar kommer att vara fortsatt hög.
För det tredje är det statliga skogsbolaget ett bra verktyg för klimatpolitiken.
"Jag kan med stolthet konstatera att Sveaskog är en viktig del i den totala värdekedjan som skapar förutsättningar för klimatsmarta produkter och tillväxt i bioekonomin och därmed bidrar positivt till klimatomställningen. En viktig uppgift för oss är hur vi på bästa sätt använder skogen för att bruka och vårda skogen samt bidra till klimatomställningen", sa vd:n och koncernchefen Hannele Arvonen när hon presenterade det senaste bokslutet.
För det fjärde är det statliga skogsägandet i Sverige inte särskilt stort vid en internationell jämförelse. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO:s "Global Forest Assessment" från 2015 äger staten all skog i Centralasien och Ryssland och 99 procent i Afrika.
I Kanada äger staten 93 procent av skogen. I Europa är det vanligare med privata skogsägare. 56 procent av skogen i Europa är i privat ägo, följt av Asien-Stillahavsområdet med 33 procent och USA med 32 procent privata skogsägare.
I Sverige ägs skogen till 75 procent av privata aktörer (50 procent av privatpersoner och 25 procent av privata bolag).
Sveaskogs ägarandel är alltså inte ett dugg uppseendeväckande. Till och med ett liberalt styrt land som Kanada har ju betydligt mer samhällsägande.
Snarare framstår Sveaskogs ägande som en rimlig andel i en blandekonomi med många olika ägarformer (privata, kooperativa och offentliga).
Därför finns inga vettiga skäl för att låta Kristersson förvandla även de statliga skogarna till simpla privatiseringsobjekt. Tvärtom finns all anledning för svenska folket att avvisa hans och Moderaternas privatiseringsförslag i valet 2022.