Skördetid för Norrbotten

Tillgången till stabil grön el är en stark konkurrensfördel för Norrbotten.

Kommunalråden Carina Sammeli, Luleå, och Claes Nordmark, Boden, kan se framtiden an med tillförsikt. Tillgången till stabil grön el är en stark konkurrensfördel för Norrbotten.

Kommunalråden Carina Sammeli, Luleå, och Claes Nordmark, Boden, kan se framtiden an med tillförsikt. Tillgången till stabil grön el är en stark konkurrensfördel för Norrbotten.

Foto: NSD Arkiv

Ledare2021-02-23 10:57
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I början av 1900-talet beskrevs Norrbotten som framtidslandet. 1903 invigdes Malmbanan och LKAB började leverera malm till hela Europa. Under åren 1900-1916 uppfördes Bodens fästning. 1910-1915 byggdes Porjus kraftverk, det första stora kraftverket i Lule älv.

Mellan 1900 och 1950 var Norrbotten, tillsammans med Stockholm, den snabbast växande regionen i Sverige.

Allt talar för att Norrbotten och norra Västerbotten nu står inför ett liknande språng.

Det investeras redan stort hos LKAB, Hybrit, Northvolt, Sunpine, Esrange, försvarsmakten, i vindkraftparker, testanläggningar ...

Under tisdagen presenterades dessutom ett nytt stort framtidsprojekt. Företaget H2 Green Steen ska starta storskalig fossilfri ståltillverkning i Boden-Luleå med produktionsstart redan 2024.

”Vi vill accelerera transformationen av stålindustrin. Elektrifieringen var första steget för att få ner koldioxidutsläppen från transportsektorn. Nästa kliv är att göra stålet i bilar och andra konsumentprodukter grönt”, säger Carl-Erik Lagercrantz, styrelseordförande i H2 Green Steel och Northvolt.

Det är bara att hoppas att allt går bra och att alla storstilade planer går i lås.

Klart är i alla fall att Norrbotten är helt rätt plats för utveckla grön elintensiv verksamhet. God tillgång till stabil fossilfri el är en urstark faktor i konkurrensen om etableringarna.

Dessutom finns en stabil samhällsstruktur, goda kommunikationer, tillgång till mark och ett tekniskt inriktat universitet. Plus en bra livsmiljö för de som ska bo och jobba i norr.

Följaktligen kan S-kommunalråden Claes Nordmark, Boden, och Carina Sammeli, Luleå, se framtiden an med tillförsikt.

Nordmark konstaterar att Norrbotten leder "den gröna industrirevolutionen" och talar om en "skördetid".

"Norrbotten har länge varit känt för produktionen av kvalitetsstål. Nu kommer regionen också att bli känd för sitt gröna stål", säger Carina Sammeli.

Det är emellertid en utveckling som samtidigt innebär nya krav på arbetsmarknads- och utbildningspolitiken. Utbyggnaden av både Yrkeshögskolan i Norrbotten och Luleå tekniska universitet måste fortsätta.

Det behövs arbetskraft och inflyttning för att klara de växande behoven i både det privata näringslivet och den offentliga sektorn. Befolkningsnedgången måste brytas. 

Det blir en jätteuppgift för politiker på alla nivåer att förändra den gamla bilden av norra Sverige som en avfolkningsregion och den traditionella uppfattningen att alla måste söderut för att förverkliga sig själva och sina idéer.

Flyttlassen måste börja gå norrut och fler måste komma till insikt om att norra Sverige är framtidslandet även på 2020-talet.