Sjöstedts plakatpolitik

En misstroendeförklaring löser inte problemen på Arbetsförmedlingen. Tvärtom riskerar det att förvärra situationen.

Vänsterpartiet hotar med att väcka misstroende mot nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S).

Vänsterpartiet hotar med att väcka misstroende mot nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S).

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2019-11-26 04:53
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson går till stenhård attack mot V-ledaren Jonas Sjöstedt. Orsaken är beskedet om att Vänsterpartiet funderar på att rikta ett misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

"Här ryker Jonas Sjöstedts charmkurs för svenska fackföreningar. Han ger sig på en av våra absolut starkaste fackliga ledare. Eva Nordmark är en polare till LO också, även om hon kommer från TCO", säger Thorwaldsson till Dagens Nyheter.

LO-ordföranden påpekar helt riktigt att misstroendeförklaringar mot enskilda statsråd inte löser problemen vid Arbetsförmedlingen eller för de utsatta grupperna på arbetsmarknaden. Istället kan det skapa ett politiskt kaos som riskerar att förvärra situationen. Tvärtom behövs ju nu snabbt konkreta åtgärder för att lösa de akuta bekymren.

Samma slutsats drar Akademikerförbundet SSR, som organiserar många anställda på Arbetsförmedlingen.

"Vi anser inte att en misstroendeförklaring mot  Eva Nordmark löser några problem just nu. Istället måste nu alla goda krafter samverka för att få till en klok reformering av Arbetsförmedlingen", säger Heike Erkers, ordförande för förbundet. 

Som ny arbetsmarknadsminister har Eva Nordmark även tydligt deklarerat att hon inser svårigheterna för de anställda och att det är av högsta prioritet att förändringarna på Arbetsförmedlingen sker i ordnade former.

"De anställda behöver stabila förutsättningar för att göra sitt arbete", skrev hon i en NSD-krönika 6 november.

I budgeten för 2020 har dessutom hon, regeringen och samarbetspartierna L och C anslagit 1,3 miljarder kr extra till arbetsmarknadspolitiken. Det betyder mer pengar för extratjänster, arbetsmarknadsutbildning och Kunskapslyftet.

Till detta ska läggas att regeringen häromdagen beslutade att höja taket för lönebidrag och offentligt skyddat arbete från 19.100 till 20.000 kronor per månad – en viktig insats för att möjliggöra ökad sysselsättning bland personer som har en funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga.

Det är välkomna och vällovliga initiativ som pekar i rätt riktning –  och i det läget känns det bara konstigt att Vänsterpartiet överväger en misstroendeförklaring mot en minister som suttit på sin post i endast två månader.

Det är plakatpolitik av sämsta sort.

Därtill finns skäl för Sjöstedt att överväga vilket politiskt sällskap han hamnar i om han skulle göra allvar av sitt hot.

"Vill han verkligen bli partner till Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson, som i hög grad är medskyldiga till kaoset på Arbetsförmedlingen?", undrar med rätta Peter Franke på ledarsidan i Värmlands Folkblad.