Vid regionfullmäktiges sammanträde i förra veckan skröt regionråden Kenneth Backgård (SJVP) och Linda Frohm (M) om den ekonomiska delårsrapporten och sitt eget omställningsarbete. Men det är ett självskryt som luktar ganska illa.
Snarare borde de tacka S/MP-regeringen för att regionen står på plus. Enligt oppositionsrådet Anders Öberg (S) har nämligen regionen tillförts hela två miljarder kr (två tusen miljoner kr) mer från staten under 2020 och 2021 jämfört med 2019.
Det handlar om alltifrån höjningar av de generella statsbidragen och förändringar inom den kommunala skatteutjämningen till särskilda insatser och extrapengar för att klara situationen under pandemin (exempelvis för vaccinering och provtagning).
Utan dessa statliga pengar skulle läget i ekonomin ha varit ett helt annat.
Noterbart är dessutom att en del av överskottet i regionekonomin hänger ihop med saker och ting som blivit eftersatta under coronakrisen.
Bland annat har det byggts upp en stor vårdskuld. Det beräknas att omkring 7 000 operationer har blivit uppskjutna på grund av att sjukvården haft fullt upp med pandemin och alla dess följdverkningar. När dessa operationer väl genomförs kommer de att kosta pengar – och följaktligen påverka regionekonomin.
Som framgår av en artikel i tidningen Sjukhusläkaren är Norrbotten även absolut sämst i Sverige på leva upp till vårdgarantin. Över 70 procent av de patienter som väntar på en beslutad operation/åtgärd i Norrbotten hade i juli väntat längre än vårdgarantins 90 dagar!
Vidare har det byggs upp en arbetsmiljöskuld inför framtiden. Covid-19 har inneburit en hård belastning på personalen, som inte kunnat ta ut semester och ledigheter som under ett normalår. Även för detta kommer regionen att få betala ett pris.
Till detta ska läggas att personalens möjligheter till vidareutbildning och kompetensutveckling begränsats. Det är utbildningsbehov som så småningom måste tillgodoses och kommer att innebära merkostnader för regionen.
Därutöver finns ett antal andra mer eller mindre akuta problem som måste hanteras och kommer att kräva resurstillskott.
Till exempel har NSD:s ledarsida vid flera tillfällen uppmärksammat krisen inom Folktandvården, som skapar allvarliga problem för befolkningen i kommuner som Jokkmokk, Gällivare, Pajala och Överkalix.
Därför finns verkligen ingen grund för regionledningens skönmålning av läget i Region Norrbotten.
Eller som regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson krasst konstaterade i ett pressmeddelande 26 januari i år: "Att vi har fått det här tillfälliga tillskottet gör inte ekonomin bättre på sikt."