I en ledare 20 december uppmärksammade jag det viktiga arbete som görs vid LO-TCO Rättsskydd, som enkelt uttryckt kan beskrivas som fackens och löntagarnas advokatbyrå.
Via LO-TCO Rättsskydd kan arbetare och tjänstemän få hjälp med bland annat ersättning för arbetsskador, sänkt sjukpenning, indragna socialförsäkringsförmåner, felaktiga uppsägningar eller lön som inte betalas ut.
Ofta handlar det om händelser som har avgörande betydelse för enskilda människors fortsatta liv och ekonomi.
För en tid sedan kom även sammanställningen över vad LO-TCO Rättsskydd gjort för medlemmarna under 2019.
Sammanlagt har rättsskyddet utverkat ersättningar till fackliga medlemmar med 190 miljoner kr, vilket är en ökning med hela 50 miljoner kr jämfört med 2018.
Antalet nya ärenden under året var drygt 1000 totalt. Nästan fem nya ärenden varje arbetsdag.
"Ofta handlar de stora pengarna om att rättsskyddet vunnit mål i domstolar där Försäkringskassan nekat människor deras rätt till ersättning från sjukförsäkringen eller livränta. Då kan det bli flera miljoner kronor även i enskilda fall. Vi har även haft en tvist om tolkningen av ett kollektivavtal där många medlemmar i ett större LO-förbund fick bättre ob-ersättningar. Det fallet var värt många miljoner bara det", berättar Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, i ett pressmeddelande.
Årsrapporten från LO-TCO Rättsskydd är en nyttig påminnelse om vikten och värdet av facklig organisering.
Själv är inte alltid bäste dräng. Vi kan alla drabbas av elände – arbetslöshet, sjukdom, arbetsskador, oseriösa arbetsgivare och annat – som gör att vi behöver hjälp och stöd från facket och juristerna på LO-TCO Rättsskydd.
Till exempel är det en stor arbetsuppgift för LO-TCO Rättsskydd att driva in löner som inte betalats ut.
För det mesta handlar det om små och medelstora företag som gått i konkurs, men även jättar kan hamna på obestånd.
"De löneindrivningsärenden som kommer till oss är ofta juridiskt ganska komplicerade och då är det viktigt att våra jurister kommer in tidigt i processen. Det gäller särskilt arbetsgivare som medvetet fördröjer saken eller håller sig undan", konstaterar Dan Holke.
Det är ingen kvalificerad gissning att sådana fall kommer att bli fler under och efter coronakrisen.
Det tål att erinra om för alla dem som fortfarande väljer bort det fackliga medlemskapet.
Utan starka fackliga organisationer blir det svårare för löntagarna att hävda sina intressen.