I sitt installationstal på LO-kongressen 2012 tryckte Karl-Petter Thorwaldsson (LO-ordförande 2012-2020) på vikten av att stärka jämställdheten i fackföreningsrörelsen.
"Det är inget annat än ett fattigdomsbevis att det är lika många män som heter Hans eller för den delen Jan som det är kvinnor på de yttersta ledarpositionerna i LO och LO-förbunden. Det handlar också om makt – om makten i våra egna organisationer ... Vi kan inte luta oss tillbaka och tro att jämställdheten löser sig själv. Tvärtom krävs ett systematiskt och strukturellt arbete för att göra något åt den här maktobalansen", dundrade Thorwaldsson från talarstolen i Stockholm Folkets Hus.
Sakta men säkert har det också blivit förändring.
∎ Efter LO-kongressen 2020 är det för första gången kvinnlig majoritet i LO:s presidium. Tre av de fyra främsta LO-företrädarna är kvinnor – ordföranden Susanna Gideonsson, vice ordförande Therese Guovelin samt andre vice ordförande Lisa Bengtsson. Avtalssekreteraren Torbjörn Johansson är numera enda man i LO-ledningen.
∎ Sex av LO:s 14 förbund leds av kvinnor sedan Malin Ragnegård fått kliva in som ny ordförande i Kommunal sedan Tobias Baudin lämnat för att bli partisekreterare (S). Aldrig tidigare har så många kvinnor stått i spetsen för medlemsförbunden.
∎ Även på andra tunga fackliga poster är kvinnorna på frammarsch. Kvinnornas andel växer bland fackliga ombudsmän, utredare, jurister och ekonomer.
I vissa branscher går det dock trögt. Till exempel är det ju inte så enkelt att skapa en jämställd representation i Byggnadsarbetarförbundet. Byggarbetsplatserna är starkt mansdominerade. Endast 1,54 procent av Byggnads medlemmar är kvinnor.
Men en förändring kan vara på väg även i byggbranschen. Fler tjejer söker till gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram, vilket så småningom lär märkas även i byggfacket.
Byggnads arbetar också målmedvetet för att dessa nya medlemmar ska känna sig välkomna i både facket och på arbetsplatserna. Det finns en jämställdhetsansvarig i varje region och förbundet har initierat kampanjen "Stoppa machokulturen" för att skapa schysstare och mer inkluderande arbetsplatser.
Det finns dock mycket kvar att göra. I en artikel i tidningen Arbetet vittnar två kvinnliga medlemmar i Byggnads om de brister och unkna attityder som fortfarande finns på många arbetsplatser.
Men det är samtidigt viktigt att se framstegen och att det går att förändra.
Det har skett massor sedan Karl-Petter Thorwaldssons arga tal på LO-kongressen 2012. Facket har de facto blivit mer jämställt.