Gunnar Selberg (C) och Kenneth Backgård (SJVP) representerar olika partier. Men i grunden är de två av samma politiska skrot och korn. Bägge har nått makten som ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna respektive regionstyrelsen i Norrbotten genom att under lång tid odla missnöje med de styrande.
Gemensamt för denna dynamiska duo är att bägge nu också får uppleva att det inte är lika enkelt att själv hålla i styråran som att vara en bullrig oppositionspolitiker.
De senaste veckorna har tidningsrubrikerna speglat ett utbrett missnöje bland de kommunställda i Kiruna. Det skrivs och talas om en chefs- och kompetensflykt från kommunkontoret.
Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet pekade Christine Brännvall (Fi) på att fackförbunden Kommunal och Vision, som företräder kommunalt anställda arbetare respektive tjänstepersoner, riktar skarp kritik mot arbetsförhållandena.
Även i Region Norrbotten är ledningen på kollisionskurs med personalen.
21 maj meddelade Kommunal och Vårdförbundet att de säger upp samverkansavtalet med regionen. Bägge organisationerna upplever att regíonledningen brister när det gäller viljan till samverkan och dialog med personalen.
Det är också ett av skälen till att oppositionsrådet Anders Öberg (S) nu efterlyser en medarbetarundersökning för att få en genomlysning av hur regionens personal ser på arbetsvillkoren.
Det är inte att begära för mycket. Faktum är att det inte gjorts någon medarbetarundersökning sedan Backgård & Co tog över makten i Region Norrbotten. Den senaste gjordes 2018 när regionen fortfarande hade rödgrönt styre.
"Som politiker har vi det högsta ansvaret för arbetsmiljön. Det är därför otroligt viktigt att vi på allvar lyssnar in personalens synpunkter och tankar för att vi ska kunna förbättra och utveckla organisationen", påpekar Öberg helt riktigt.
Hittills har dock varken Selberg eller Backgård tagit intryck. "Kritiken rinner av som vatten på en gås", för att citera en insändarskribent i NSD.
Det är oroväckande. En schysst personalpolitik handlar ytterst om att värna kvaliteten i verksamheterna. Medborgarna får bättre förskolor, äldreboenden, hemtjänst, skolmåltider, sjukhus och hälsocentraler när de anställda trivs och är nöjda med sin arbetssituation.
Vi vet dessutom att det kommer att krävas massor av sjuksköterskor, undersköterskor och annan kompetent personal för att klara de växande behoven av vård och omsorg i Norrbotten.
I det läget är det ingen fördel för Kiruna kommun eller Region Norrbotten att förknippas med dåliga arbetsförhållanden. Det underlättar inte personalrekryteringen och kompetenförsörjningen inför framtiden.