Avgörande tid för gruvan

Domstolsförhandlingen handlar inte bara om Pajalas framtid.

Åsa Allan, vice vd för Kaunis Iron, är med rätta bekymrad.

Åsa Allan, vice vd för Kaunis Iron, är med rätta bekymrad.

Foto: Hans L. Olofsson

Ledare2021-11-16 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under måndagen inledde Mark- och miljödomstolen sina förhandlingar i Folkets hus i Pajala. 

Det handlar om tillståndet för gruvan i Kaunisvaara som finsk-svenska gränsälvskommissionen utfärdade 2010, det vill säga för mer än ett decennium sedan.

Nu anser att Naturvårdsverket att verksamheten inte uppfyller alla villkor i tillståndet och att det delvis ska återkallas.

I en intervju i Dagens Industri konstaterar Åsa Allan, vice vd för Kaunis Iron, helt riktigt att det är en process som inte bara berör Kaunisvaara, Pajala och Tornedalen. Den påverkar i princip all industriell verksamhet i Sverige.

"När en myndighet agerar så som Naturvårdsverket gjort och begär återkallelse av ett gällande miljötillstånd får det effekter på andra industrier och investeringar i Sverige. Det är många företag som sitter på gamla tillstånd", säger Åsa Allan.

Annorlunda uttryckt: Osäkerheten kan göra att det blir minskat intresse för att investera i gruvor och annan industriell verksamhet i Sverige. 

Varningssignalerna finns redan. I början av året kom en rapport från den kanadensiska tankesmedjan Fraser Institute som borde oroa både närings- och miljöministrar.

2016 hörde Sverige till de tio ledande gruv- och mineralnationerna i världen. I senaste mätningen har Sverige halkat ned till 36:e plats. Sverige har numera en lägre ranking än länder som Ryssland, Ghana och Mali.

Det borde inte behöva vara så. Sverige har allt vad som krävs för att vara en ledande gruvnation i Europa och världen. Det finns mineraltillgångar, förnybar el, långa traditioner av gruvdrift, hög kompetens och politisk stabilitet.

Hos svenska gruvföretag som LKAB, Boliden och Kaunis Iron finns även – till skillnad från konkurrenterna i många andra länder – höga ambitioner att bedriva en hållbar gruvdrift.

Dessutom vet vi att den gröna omställningen innebär att det behöver investeras mer i elfordon, järnvägar, solcellsparker, vindkraftverk och andra klimatvänliga saker. Och sådana investeringar kräver tillgång på metaller och mineral – och således även gruvor.

Men de sega, långdragna och byråkratiska tillståndsprocesserna ställer till det och gör att investerarna börjar tveka inför att satsa i Sverige.  Investerarna vill ha långsiktiga och stabila spelregler, inte bollas mellan olika myndigheter och kastas in i långa osäkra domstolsprocesser.

Nu jobbar en statlig utredning för att få fram en modernare och effektivare miljöprövning. Den ska redovisa sitt slutbetänkande senast 15 december.

Det är bara att hoppas att den leder till en annan tingens ordning. Det är mycket som står på spel inte bara för Pajala utan hela Sverige.