Häromdagen skickade Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för S i Norrbotten, och studieledaren Johannes Sundelin ett mejl till alla partimedlemmar i länet.
I det berättar de att Socialdemokraterna gör en storsatsning på studier under hösten. Den pågående pandemin får inte förhindra folkbildning och politiska samtal, understryker helt riktigt S-duon.
Utbildningarna kommer i huvudsak att genomföras i digital form och på distans. Men det kommer även att genomföras ett par internat på Sunderby folkhögskola i coronasäkra former.
Det erbjuds både utbildningar för helt nya medlemmar och särskilda ledarskapsutbildningar för dem som har förtroendeuppdrag, liksom specialkurser om skolpolitik, äldrepolitik och annat. För den som gått de första stegen av medlemsutbildningarna i Norrbotten finns dessutom möjligheten att gå vidare till centrala kurser.
Utbildningssatsningen är ett berömvärt initiativ och visar fördelarna med att vara med i ett politiskt parti. Medlemmarna erbjuds inte bara möjligheter att påverka och tillfällen till gemenskap med likasinnade, utan också chansen att bli en smula klokare.
Det är även goda argument för att ta klivet in i ett parti.
Svenskarna är ett engagerat och samhällsintresserat folk. Många är med i facket och andra folkrörelser. Amnesty, klimatgrupper, djurrättsfrågor, kamp mot rasism, lokala aktionsgrupper och liknande lockar många yngre.
Det är ett engagemang som har sitt värde. Men enfrågeaktivism kan aldrig ersätta partipolitiken som arbetsform.
Partierna har egenskaper som är unika i förhållande till alla former av enfrågegrupper. De är oersättliga när det gäller att formulera en politik som tar hänsyn till hela samhället och väger samman många olika (ofta motstridiga) intressen.
Till exempel kan en grupp som slåss för sin byaskola göra en behjärtansvärd insats för att uttrycka den lokala folkviljan. Men om det finns tio skolor och pengar, lärartillgång, elevunderlag m m bara räcker till åtta, så behövs demokratiska institutioner som kan prioritera och värdera alla medborgerliga krav.
Idag är omkring 238 000 svenskar medlemmar i något av de åtta riksdagspartierna. Socialdemokraterna är störst med 90 000 medlemmar och Moderaterna är tvåa med 45 000 medlemmar.
Fler borde emellertid göra dessa 238 000 svenskar sällskap. Partiväsendet må ha sina skavanker, men det är ett helt nödvändigt och grundläggande inslag för att samhället ska fungera och utvecklas.
Dessutom kan det vara både kul, berikande och lärorikt att delta på kurser, seminarier och andra partiaktiviteter.