Inte sedan Vinterkriget 1939-1940, när Sovjetunionen anföll Finland, har Sverige skickat vapen till en krigszon. Sverige understödde då Finland med bland annat 84 000 gevär och 85 pansarvärnskanoner.
Därför är beslutet att skicka 135 000 fältransoner mat, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 pansarskott till Ukraina en exceptionell händelse. Men Vladimir Putins angrepp på Ukraina berör oss alla.
Det är något fullkomligt groteskt att Ryssland, som en av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, attackerar ett demokratiskt grannland, sprider död och förintelse och skapar flyktingströmmar i Europa som vi inte sett sedan andra världskriget.
I en sådan konflikt kan inte Sverige eller något demokratiskt land stå neutralt. Putins attack är inte bara en attack mot Ukraina, utan mot hela folkrätten och den demokratiska samhällsmodellen i Europa.
Därför framstår det närmast som en självklarhet att Sverige och EU ger sitt stöd och skickar vapen till Ukraina. Demokratin måste kunna försvara sig mot självsvåldiga härskare som vill lägga andra länder under sin överhöghet.
Vid sidan av det militära biståndet förstärker Sverige och EU även det humanitära stödet till Ukraina.
Sedan 2014 har Sverige varit en av de största bidragsgivarna till Ukraina. Under söndagen meddelade biståndsminister Matilda Ernkrans (S) att Sverige tillför ytterligare resurser – 50 miljoner kr till FN:s flyktingorgan UNHCR, 30 miljoner kr till FN:s humanitära landfond och 20 miljoner kr till Internationella rödakorskommittén.
Parallellt med detta sker också stora insatser från enskilda människor.
Många swishar en slant till UNHCR, Unicef, Läkare utan gränser och andra organisationer som är engagerade i Ukraina.
Det är små men betydelsefulla handlingar av solidaritet och medmänsklighet. 370 kr till UNCHR räcker exempelvis till ett akut nödpaket för att rädda liv i kriser.
Bra och viktiga är också EU:s beslut om starka sanktioner mot Ryssland.
"Det är det hårdaste sanktionspaketet som EU någonsin beslutat", konstaterar statsminister Magdalena Andersson (S).
Det krävs dock fler initiativ i samma riktning och på ännu fler fronter. Det går inte att ha ett normalt idrottsligt, kulturellt eller ekonomiskt utbyte med Ryssland så länge det är Putin som styr.
På 1960-talet stoppades rasåtskillnadens Sydafrika från att delta i både Olympiska Spelen och FIFA:s fotbollsturneringar.
Samma hårda linje borde gälla mot Ryssland 2022.
En stat som så uppenbart struntar i folkrätten och internationella regelverk kan bara behandlas som en pariastat.