Mitt i julruschen drev regeringen med stöd av Sverigedemokraterna igenom ett beslut om ämnesplanerna för gymnasieskolan som framstår som både oklokt, ogenomtänkt och förhastat.
I den grundläggande kursen i samhällskunskap, som alla elever läser, har Tidöpartierna nämligen helt strukit avsnitten som handlar om arbetsmarknaden och dess funktionssätt.
Med rätta reagerar fackliga utredaren Mattias Samuelsson.
"Det här är riktigt illa, inte minst med tanke på att det berör många elever som efter gymnasieskolan kommer att möta arbetslivets verklighet i praktiken och särskilt allvarligt är det för eleverna inom de gymnasiala yrkesprogrammen. Arbetslivets villkor är inte något marginellt i människors i vardagsliv utan snarare en central del i deras vardag och har i allra högsta grad en avgörande betydelse för deras livsvillkor", skriver han i ett inlägg på LO-bloggen.
Därför är det av stort värde att eleverna får kunskap om både rättigheter och skyldigheter inför klivet ut i arbetslivet. Om lagstiftningen och om kollektivavtalens betydelse.
Det råder heller ingen tvekan om att det finns stora kunskapsbehov i det svenska samhället. Varje år kommer nya larmrapporter om hur okunniga och oseriösa arbetsgivare utnyttjar sommarjobbande ungdomar.
Det kan handla om alltifrån "solskensavtal" (där feriearbetare skickas hem och inte får någon lön när det är dåligt väder) eller så kallade "provjobb" utan lön.
Viktigt är också att nya generationer får lära sig om kollektivavtalens roll på svensk arbetsmarknad.
Som påpekats många gånger på denna ledarsida är kollektivavtalen grunden för tryggheten på arbetsmarknaden och för att hindra att människor utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare.
Avtalen reglerar miniminivåer för till exempel lön, semester, arbetstid, resor och uppsägning. Att det finns ett försäkringsskydd vid sjukdom, arbetsskada, dödsfall och föräldraledighet.
Det är så klart ett ansvar för både fack och arbetsgivarorganisationer, som skrivit under och står bakom avtalen, att informera om sådant. Men även skolan bör ha en skyldighet att ge eleverna åtminstone ett hum om vad som gäller på arbetsmarknaden.
Som Mattias Samuelsson uttrycker saken: "Regeringens beslut att stryka skrivningarna i det centrala innehållet om arbetsmiljö, arbetsrätt och den svenska arbetsmarknadsmodellen är fel väg att gå. Här behöver regeringen tänka om och göra rätt".