Regeringen sviker
Efter två år som sameminister har Eskil Erlandsson (c) ännu ingen uppfattning om kravet på en ny byggnad för sametinget i Kiruna.
"Regeringen kan hamna i en svekdebatt", konstaterar Lars-Anders Baer, sametingets styrelseordförande.
Foto: Bengt-Åke Persson
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"För mig som är intresserad av design och arkitektur blir det spännande att följa arbetet och inte minst se hur valet av träslag påverkar tingsbyggnadens utformning", sa Persson bland annat.
Siktet var inställt på att byggnaden skulle stå klar 2009. Efter detta besked har också kommunledning, företagare och andra lokala intressen rättat sig.
Nu - under den nya borgerliga regeringen - råder emellertid stor oklarhet om hur det blir med sametingsbyggnaden.
I en riksdagsdebatt direkt efter valet 2006 undrade vänsterpartiets Siv Holma hur nye sameministern Eskil Erlandsson (c) såg på frågan. Men något besked fick hon inte.
Nu har Erlandsson funderat snart två år på frågan, men han kan fortfarande inte ge ett klart och ordentligt svar. Det är illa.
I regeringskansliet talas det om att det kanske kommer ett besked i den samepolitiska propositionen som regeringen planerar att lägga våren 2010.
"Jag kan inte förutskicka exakt hur det kommer att bli. Det finns väl tre alternativ, att man bygger, inte bygger, eller bygger senare. Det beror på hur det ser ut med ekonomin, att få fram pengar", säger Magnus Kindbom, politiskt sakkunnig i jordbruksdepartementet , till TT (Tidningarnas telegrambyrå).
Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer, är med rätta kritisk mot senfärdigheten.
"Det var visserligen Göran Persson som gav löfte om det, men den nuvarande regeringen får väl försöka ro i land projektet i alla fall. Annars kan man hamna i en svekdebatt", säger Lars Anders Baer till TT.
Svek är rätta ordet. Eskil Erlandsson och centerpartiet brukar snacka om att hela Sverige ska leva. Men nu sitter centern i en regering som låter miljonerna regna över direktörerna i Djursholm och Danderyd i form av sänkt inkomstskatt, slopad förmögenhetsskatt och lägre fastighetsskatt. Samtidigt har sametingsbyggnaden i Kiruna och andra regionala satsningar fått en undanskymd plats på den politiska dagordningen.
Det säger en hel del om prioriteringarna i regeringskansliet.
Dagens centerpartister visar föga intresse för det Sverige som finns utanför Stockholms tullar.
Stockholmsfixeringen är total.