Johan Lindholm, ordförande för Byggnadsarbetareförbundet med ungefär 100 000 medlemmar, är starkt kritisk mot bristen på regeringsinitiativ i byggpolitiken.
"Att inte genomföra en enda åtgärd för att öka antalet byggstarter i närtid, samtidigt som branschen står inför sin största kris på decennier. Det är under all kritik", säger han i ett pressmeddelande.
Det är en i allra högsta befogad kritik. Som påpekades på NSD:s ledarsida redan 24 september är nedgången i bostadsbyggandet mellan 2022 och 2023 exceptionell, vilket bör bekymra inte bara landets byggnadsarbetare.
Det blir kringeffekter i en rad andra branscher. Det blir minskat behov av byggmateriel, maskiner, transporter och arkitekter. Inköp av vitvaror, möbler, tapeter och annat går ned.
"Det blir färre jobb även i spikfabriken i Gunnebo", som tidigare statsministern Stefan Löfven (S) brukade uttrycka saken. Eller i Ludvig Svenssons gardinfabrik i Kinna, som Olof Palme sa i sina valtal 1982.
Därför har stora delar av svenskt näringsliv anledning att känna sig oroade just nu – och därmed också skäl att ställa sig bakom fackets krav på en mer aktiv statlig bygg- och bostadspolitik.
Byggnads kräver bland annat:
- Att staten tar det övergripande ansvaret för Sveriges bostadsbyggande.
- Ett återinfört och utvecklat investeringsstöd.
- Att investeringsstödet kompletteras med förmånliga bygglån mot att en lägre hyra sätts.
- Krav på kommunerna att frigöra byggklar mark i lämpliga områden.
- Ekonomiska incitament för kommunerna att bygga mer i enlighet med behoven, vite för de som ej bygger och bonus till de som bygger enligt angivna mål.
Det är rimliga och motiverade krav. Byggbranschen befinner sig i ett mycket allvarligt läge.
Då kan ansvariga statsråd inte att sitta med armarna i kors och förlita sig på att marknaden ska fixa problemen.
Till exempel borde högerregeringen släppa den politiska prestigen och medge att det var ett dumt beslut att skrota investeringsstödet.
Under åren 2017–2020 byggdes cirka 33 000 hyreslägenheter med statligt investeringsstöd. Utöver detta beviljades även stöd till nära 5 800 studentbostäder under samma period. Fler människor fick någonstans att bo utan att det kostade skjortan.
Därför gjorde stödet nytta – och det hade behövts extra mycket nu när bostadsbyggandet rasar, trots att det finns stora behov av att bygga nytt.
Sverige är faktiskt inte färdigbyggt. Enligt Boverket råder det fortfarande bostadsbrist i 180 av landets 290 kommuner.