Regeringen borde lyssna

Ledare2008-08-29 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Arbetsplatsolyckorna ökar i Sverige. Bara under sommaren har flera dödsfall och allvarliga skador inträffat på svenska arbetsplatser.
"För LO är detta tyvärr ingen nyhet, utan något vi påtalat och arbetat aktivt med i åratal för att komma till rätta med", säger LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist, i ett pressmeddelande.

LO vill bland annat att arbetsmiljöinspektörerna ska ges möjlighet att utkräva en sanktionsavgift av företag som bryter mot reglerna. Tanken är att det ska kännas ekonomiskt omedelbart för företag som konkurrerar med en dålig arbetsmiljö.
Vidare vill LO att arbetsmiljöverket får mer resurser för tillsyn av arbetsplatser. Om tillsynen av lagarna ska kunna upprätthållas måste det finnas en myndighet som kan övervaka att arbetsgivarna tar sitt arbetsmiljöansvar, konstaterar Ulla Lindqvist.

Så är det. Men under den nuvarande regeringen har det i stället skett en nedmontering av arbetslivspolitiken.
Före regeringsskiftet fanns 779 anställda på Arbetsmiljöverket. Nu har har verket bantats till 490 personer. Det betyder att det blir sämre kontroll på arbetsplatserna och mindre press på arbetsgivarna att åtgärda dåliga arbetsmiljöer.
Samtidigt har den borgerliga regeringen skrotat hela Arbetslivsinstitutet, som forskade om villkoren i svenskt arbetsliv. En enorm kunskapsresurs har skingrats för vinden.
Till detta ska läggas att det statliga anslaget för arbetsmiljöutbildning av skyddsombud har dragits in.

Det har varit en dum och feltänkt politik - och nu är det dags att arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m) och hans regeringskamrater tänker om.
Det går inte att möta ett ökat antal arbetsplatsolyckor med minskade resurser.