Nya närings- och energiministern Ebba Busch (KD) har inte gjort sig känd som en kompromiss- och samarbetsinriktad politiker. Tvärtom har striden alltid varit hennes livsluft.
Under höstens valrörelse sluggade hon hejvilt mot Magdalena Andersson, Mikael Damberg och andra socialdemokratiska företrädare om i princip allt mellan himmel och jord.
Som nyblivet statsråd och ytterst ansvarig för energipolitiken finns dock goda skäl för Busch att gräva ned stridsyxan och istället sträcka ut handen till socialdemokratin.
Vi vet att det behövs massor av ny elektricitet för att Sverige ska klara klimatmålen och kunna minska sina koldioxidutsläpp. Den gröna framtiden är i allra högsta grad elektrisk.
Enbart gruvjätten LKAB behöver 70 TWh (terawattimmar) för att klara sin omställning fram till 2050. Svenskt Näringsliv räknar med att hela Sverige behöver så mycket som 290 TWh redan år 2045 – nästan en fördubbling av elproduktionen jämfört med idag.
Det krävs helt enkelt en väldig massa el när det ska göras elfordon, stål utan koldioxidutsläpp, fossilfri järnsvamp och annat.
Investeringar i nya energisystem är dock inga småsaker. Det är stora och långsiktiga satsningar som har betydelse för många decennier framöver, det vill säga långt bortom valet 2026 och riksdagens fyraåriga mandatperiod.
Därför behövs tydliga och stabila spelregler som inte är beroende av om och hur riksdagens majoriteter förändras vart fjärde år. Såväl industrier som enskilda hushåll måste kunna lita på att deras investeringskalkyler håller även om det blir regeringsskifte 2026 eller 2030.
”Vi kan inte fatta beslut fyra år framåt och sedan vid nästa val kommer nya regler och förordningar. Här behövs det en bred överenskommelse på parlamentarisk nivå, att man lägger fast spelreglerna långsiktigt”, understryker även Jacob Wallenberg, Investors vd, i Ekots lördagsintervju.
Rimligen finns även förutsättningar för en bred överenskommelse om energipolitiken. 21 augusti skrev tidigare finansministern Mikael Damberg (S) och förre energiministern Khashayar Farmanbar (S) en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter där de klargjorde att Socialdemokraterna gärna ser ett brett samarbete om energipolitiken i riksdagen.
"Vi ser positivt på de initiativ som nu tas för att undersöka potentialen framåt i samtliga fossilfria energislag", markerade S-tungviktarna.
Det är signaler som Busch och regeringen borde ta fasta på.
Det vore olyckligt om hon och regeringen driver igenom kommande energibeslut i riksdagen med bara tre rösters marginal utan hänsyn till det största oppositionspartiets krav och idéer.