LO-utredaren Johan Enfeldt konstaterar att regeringen är på väg att driva igenom ett förslag som bäddar för nya privatiseringar i landets kommuner och regioner.
"Ytligt sett är det ingen stor förändring, bara 22 små ord som ändras i en paragraf i kommunallagen. Effekten är dock desto större", skriver Enfeldt i LO-bloggen.
I korthet handlar det om att regeringen säger att den vill att det ska vara likvärdiga villkor mellan privata och kommunala utförare, vilket kanske inte låter så farligt. Men Enfeldt påpekar helt riktigt att en sådan förändring får stora konsekvenser.
Privata välfärdsföretag lyder under aktiebolagslagen och har som mål att generera vinster till sina ägare. Kommunala verksamheter har helt andra syften och uppdrag.
"Genom att kräva likvärdiga villkor för privata utförare och kommuner och regioner kommer den offentliga verksamheten att behöva bli mer som privat. Därmed blir den också lättare att privatisera", understryker Enfeldt.
I en riksdagsmotion reagerar även Socialdemokraterna mot den föreslagna lagändringen.
"Medan företag i huvudsak finns till för att generera vinst till ägare har kommuner ett bredare ansvar för att tillhandahålla välfärd till kommunens invånare. Att ha samma mål och riktlinjer för de olika utförarna är därför inte ändamålsenligt", skriver partiet i sin motion.
Vidare varnar partiet för att det riskerar att bli en ny och onödig administrativ börda för redan hårt trängda kommuner och regioner.
Samma sak påpekar även SKR (Sveriges kommuner och regioner) i sitt remissvar.
"Enligt SKR:s mening saknas ett uttalat behov av en lagändring. De ytterligare administrativa krav, ökade kostnader och ingrepp i kommuner och regioners egen styrning som förslaget innebär kan därmed inte motiveras", anser SKR.
Sammantaget är det alltså svårt att se detta som något annat än ett uttryck för det gamla vanliga privatiseringsvurmandet som brukar känneteckna högerregeringar.
Eller som det uttrycks av Johan Enfeldt: "Proposition 2023/24:52 är ännu ett bevis på hur regeringen omdanar offentlig sektor från att driva verksamhet för medborgarnas skull, till att ha som ett huvudsyfte att vara en marknadsplats och finansiering för privata företag."
De ansvariga ministrarna Ebba Busch (KD) och Erik Slottner (KD) tar helt enkelt chansen att bedriva klassisk borgerlig privatiseringspolitik, trots starka invändningar från tunga remissinstanser som SKR, Lagrådet, Avfall Sverige, Statens skolinspektion och en lång rad enskilda kommuner.