Polarbröd är en viktig symbol

Ägarna har agerat snabbt och kraftfullt.

Vd:n Karin Bodin har satt spaden i marken för återuppbyggnaden av Polarbröd i Älvsbyn.

Vd:n Karin Bodin har satt spaden i marken för återuppbyggnaden av Polarbröd i Älvsbyn.

Foto: Jens Ökvist

Ledare2021-02-06 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Måndag 24 augusti vaknade Älvsbyn upp till en ny omskakande verklighet.

Under natten hade Polarbröd totalförstörts i en brand. 270 anställda såg sina jobb gå upp i rök. Ett av de viktigaste fundamenten för arbetsmarknaden i det lilla samhället raserades inom loppet av bara några timmar.

Många var oroliga för att det var slutet för framgångssagan Polarbröd i Älvsbyn – det lilla familjeföretag i norr som utvecklats till en jätte i den svenska bageribranschen och visat det är fullt möjligt att utveckla en framgångsrik verksamhet i en liten norrbottnisk kommun, långt från de stora marknaderna och allfarvägarna.

Skulle ägarna ha ork och råd att bygg upp verksamheten på nytt? Hur skulle det gå med alla människor som förlorat sina jobb?

Ganska snabbt visade det sig emellertid att Polarbröd har ägare som står för långsiktighet, ansvarstagande och engagemang för lokalsamhället.

Redan 5 september kom beskedet att Polarbröd skulle investera i en första etapp i ett nytt bageri i Älvsbyn och 6 november meddelades att investeringen kommer att uppgå till hela 300 miljoner kr. 

Nu – bara fem månader efter den förödande storbranden – är spaden satt i marken för uppbyggnaden av Polarbröds nya fabrik i Älvsbyn.

 "Vi har lärt oss att kris kan tända kämparglöd", säger koncern-vd:n Karin Bodin i Piteå-Tidningen 27 januari.

Det är snabbt och starkt agerat – och mycket glädjande inte bara för Älvsbyn utan hela Norrbotten.

Polarbröd är en viktig symbol för att det är möjligt att skapa jobb, utveckling och starka företag även i mer glesbebyggda delar av landet. All tillväxt behöver inte ske i storstäderna.