Plånboken ska inte styra

Behoven – inte privata försäkringar – ska styra medborgarnas tillgång till god sjukvård.

Tidigare har rått bred politisk enighet om portalparagrafen i den svenska hälso- och sjukvården, att vård ska ges efter behov.

Tidigare har rått bred politisk enighet om portalparagrafen i den svenska hälso- och sjukvården, att vård ska ges efter behov.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-09-01 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Den svenska hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf är klar och tydlig:

"Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården."

Det är ord som inte går att missförstå.

Behoven – inte plånbokens tjocklek – ska styra medborgarnas tillgång till god sjukvård.

Kring denna goda princip har också rått bred enighet i riksdagen.

Av det skälet borde alla – även borgerliga politiker och opinionsbildare – känna oro när det nu utvecklas ett system med privata sjukvårdsförsäkringar som är på väg att urholka själva grunden i den svenska hälso- och sjukvårdslagen.

En granskning som Dagens Nyheter gjorde 2019 visar hur patienter med privata försäkringar får vård snabbare än de som står i regionens kö. 9 av 10 privata vårdgivare uppgav att försäkringspatienter får snabbare vård.

Myndigheten för Vård- och omsorganalys pekar i en utvärdering på samma sak.

"Här finns det ett problem i förhållande till hälso- och sjukvårdslagen, som säger att den med störst behov ska få vård först", säger projektledaren Ida Nyström till Dagens Nyheter 18 augusti.

Helt riktigt vill därför socialminister Lena Hallengren (S) och regeringen nu täppa till den här luckan i lagstiftningen. En utredning ska se över frågan och lämna förslag på åtgärder senast 30 september 2021.

Rimligen är det något som borde välkomnas även på den borgerliga kanten – i alla fall hos dem som säger sig stå upp för principen att vård ska ges efter behov. Men i panelen i P1:s "God morgon, världen!" 23 augusti gjorde både Anna Dahlberg, Expressen, och PJ Anders Linder, Axess, tummen ned för Hallengrens initiativ. I en SVT-intervju talar dessutom KD-politikern Acko Ankarberg om att regeringen utreder "fel saker".

Det är förvånande. Hur kan det vara fel att försöka stoppa något som undergräver själva fundamentet för den svenska hälso- och sjukvården?

Hallengrens utredning handlar ju inte om att förbjuda enskilda alternativ, utan bara om att privata vårdgivare ska uppfylla det grundläggande kravet i hälso- och sjukvårdslagen.

I en artikel varnar Lisa Bengtsson, LO:s 2:e vice ordförande, och utredaren Ulrika Lorentzi, för att den nuvarande utvecklingen är "ett hot mot både mot jämlikheten och mot tilliten till den offentligt finansierade vården".

"Istället för att sjuka prioriteras före friskare, väljs nu rikare framför fattigare", framhåller läkaren Fanny Nilsson i Veckorevyn.

 Fler än dem borde vara bekymrade och reagera.