Pengar och Pajala

Finansminister Anders Borg och hans parti Moderaterna säger ofta att det ska löna sig att arbeta. Nu visar det sig att deras politik förhindrat löneökningar.?Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Finansminister Anders Borg och hans parti Moderaterna säger ofta att det ska löna sig att arbeta. Nu visar det sig att deras politik förhindrat löneökningar.?Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

LEDARE2013-07-12 07:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Tycker du det vore rimligt ifall jag sa att sjuttio procent av Sveriges befolkning borde flytta till Pajalas kommun? Och samtidigt ska tio procent av svenskarna få dela på all mark mellan Skåne och Skellefteå? Antagligen inte. Men det är så landet Sverige skulle fördelas ifall vi fördelade marken på samma sätt som förmögenheter, enligt en pedagogisk bild från Alliansfritt Sverige. Den rikaste tiondelen får dessutom hela tiden mer och mer mark. De går liksom och flyttar kommungränsen i smyg på nätterna, och hoppas vi inte ska märka något.

Alliansen pratar inte så ofta om de rikaste i Sverige. Inte heller om de fattigaste. Alliansen pratar istället om medelklassen. Till dem har budskapet hela tiden varit tydligt: det ska löna sig att arbeta.

Nu visar det sig att Anders Borgs politik istället har gjort att även lönerna för de som jobbar har sänkts.

Daniel Swedin på Aftonbladets ledarsida har skrivit om en undersökning från IFAU. ”Genom jobbskatteavdraget har friska människor med jobb fått mer pengar i plånboken utan att deras löner höjts”, skriver Swedin.

Arbetslösheten är hög. A-kassan har försämrats. Rädslan för bli utan jobb gör att man accepterar en lägre lön, och jobbskatteavdraget fyller det som borde varit en löneökning. När vi börjar konkurrera genom att jobba för lägre lön, förlorar alla på det. Det går alltid att hitta någon som kan jobba lite billigare.

Pengar och rikedom och löner blir lätt så abstrakt. Därför är jämförelsen med Pajala bra tycker jag. För när Anders Borg (M) pratar om skattesänkningar för de rikaste ser jag nu framför mig hur de flyttar Pajalas kommungräns. Hur de hoppas att vi inte ska märka något, att vi inte ska reagera. Så att den rikaste tiondelen ska få ännu mer mark, ännu mer frihet. Och de sjuttio procenten i Pajala får mindre.

”Vi sänker ju skatterna väldigt mycket för en väldigt liten grupp. Jag tror det är bra för entreprenörskap, jobb och framtid. Men fördelningspolitiskt är det inte en åtgärd som jag satt upp på min lista över det jag är mest stolt över”, sa Anders Borg 2007. Svenskarna vill inte att det ska vara såhär. De vill att den rikaste femtedelen ska äga 25 procent av förmögenheterna. Idag äger de 90 procent.

Svenska folket har röstat fram en Alliansregering som sa att det skulle löna sig att arbeta. Med facit i hand hade det varit närmare sanningen om de sagt ”det ska löna sig att vara riktigt rik”.

AVSLUTNINGSVIS:

Under EM-matchen mellan Sverige och Danmark skedde något märkligt. Och, det är inte straffarna jag tänker på. Istället var det kommentarer på sociala medier. ”Ni våldför er på Gamla Ullevi, era flator!”, ”Damfotboll är små bröst, lesbiska och kort hår”. En svensk elittränare i handboll höll med om att EM för kvinnor är som V75, fast med kossor. De pratar om det svenska landslaget, proffs som varken bett om att få sitt utseende eller sin sexualitet kommenterad. Norrbottens-Kuriren avslutade sin ledare den 11 juli med en uppmaning att lämna politiken utanför fotbollsplanen, och istället helhjärtat stötta landslaget. Nej, politiken verkar istället behövas ännu mer, speciellt i TV-sofforna.