Jag har fått mejl från fenomenet Thage G Peterson, som under flera decennier varit en verklig S-tungviktare och innehaft posterna som bland annat industriminister, försvarsminister och riksdagens talman.
Thage, som fyllde 89 år ifjol, berättar att han hållit 1 maj-tal även i år. Det skedde i Folkets hus i Strömsnäsbruk, en liten ort i Markaryds kommun i Småland.
Han var därmed den äldsta 1 maj-talaren i år. Han kan dessutom vara det socialdemokratiska partiets mesta 1 maj-talare genom tiderna.
Det har hunnit bli mängder av tal från Kiruna i norr till Malmö i söder sedan Thage tog klivet in i SSU på 1950-talet.
I mejlet skriver han dock att talet i Strömsundsbruk "nog" var hans sista 1 maj-tal.
"Jag fyller ju 90 i september", konstaterar Thage i sitt mejl.
Det skulle emellertid inte förvåna mig om slitstarke Thage kliver upp i en talarstol någonstans och håller ett brandtal för arbetarrörelsens grundvärderingar och den generella välfärdspolitiken även nästa år.
Klart är under alla förhållanden att hans långa liv och politiska gärning speglar en viktig förändring i det svenska samhället. Allt fler lever längre och har mycket aktiva liv även sedan de fyllt 80.
"På bara 100 år har medellivslängden i Sverige ökat med över 25 år. Det är en fantastisk framgång för vårt välfärdssamhälle. För bara några årtionden sedan kunde man räkna med fem, kanske tio friska år efter pensioneringen. Nu ligger för de flesta ett helt nytt liv framför dem – efter pensioneringen", sa Thage själv till åhörarna i Strömsundsbruk.
Men det innebär samtidigt nya krav och samhällsutmaningar. Fler äldre betyder att det behöver satsas på alltifrån seniorboenden och servicehus till äldreboenden och hemtjänst.
Enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner, kommer det att behövas så många som 52 000 fler anställda enbart för att klara den demografiska utvecklingen. Vill man höja kvaliteten i välfärdssektorn krävs dessutom ännu fler.
Det är personaltillskott som varken riks- eller lokalpolitiker kommer att kunna snyta fram ur näsan. Istället krävs en aktiv och långsiktig politik för att göra vård- och omsorgsyrkena mer intressanta och attraktiva.
Till exempel borde satsningar på vård och omsorg gå före jobbskatteavdrag och andra stora skattesänkningar under många år framåt.
"Vi får aldrig acceptera att personalbrist gör att våra äldre inte får den vård och omsorg de har rätt till. Äldreomsorgens personal måste få bättre löner och arbetsvillkor", som Thage G Peterson helt riktigt underströk i sitt kanske sista 1 maj-tal.
Äldrepolitiken är i allra högsta grad en stor och central framtidsfråga.