Pajalas kännetecken idag är leendet

Byråkratin får inte sätta käppar i hjulet för den lokala utvecklingen.

Ledare2022-01-13 12:39
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

”Pajalabornas nya kännetecken är leendet”, sa dåvarande kommunalrådet Kurt Wennberg (S) i NSD för ganska prick tio år sedan. Han var glad och nöjd över de utvecklingsmöjligheter som gruvan i Kaunisvaara skapat för kommunen.

Under de första åren var det visserligen en ganska knagglig färd. Numera råder dock ingen tvekan om Kaunis Irons betydelse för Pajala och Tornedalen. Gruvbolaget har etablerat sig som en stor och viktig arbetsgivare i regionen.

Omkring 200 personer jobbar på gruvområdet i Kaunisvaara. Cirka 150 är sysselsatta i logistikkedjan. Det betyder massor i en kommun med bara 6 000 invånare. 

Hela samhället har fått ett lyft. Kringeffekterna för handel, service och annat näringsliv är stora. Framtidstron och optimismen har återvänt i en bygd som under flera decennier präglades av massarbetslöshet, ekonomisk nedgång och pessimism.

Torsdagens besked från mark- och miljödomstolen innebär att det kan förbli så – åtminstone ytterligare några år.

"Vi är jättelättade att domstolen inte gått på Naturvårdsverkets linje och återkallat vårt tillstånd", säger Åsa Allan, vice vd i Kaunis Iron, i en NSD-intervju.

Åsa Allan är inte ensam om att dra en lättnadens suck. Det lokala stödet för gruvan är mycket starkt. Samtliga partier och ledamöter i kommunfullmäktige har vid flera tillfällen markerat sitt stöd för verksamheten i Kaunisvaara.

"Byråkratiska orsaker kan få stora konsekvenser för en hel bygds överlevnad. Om en övernitisk inställning innebär att det blir omöjligt att bo kvar i området är varken naturen eller människorna hjälpta av det”, skrev samtliga kommunpolitiker från höger till vänster i ett gemensamt upprop 2017.

I samma upprop markerade Pajalapolitikerna dessutom vikten av att myndigheterna bedriver miljöarbetet "i samråd med näringslivet på ett sådant sätt att livsmöjligheterna i regionen inte förstörs". 

Det är en vettig utgångspunkt för framtiden inte bara i Pajala. Det är bra om Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och andra delar av myndighets-Sverige börjar lösa alla eventuella miljöbekymmer i samförstånd och konstruktiv dialog med berörda företag.

Processen kring Kaunis Irons nuvarande miljötillstånd har tagit nästan fyra år, vilket inneburit stora kostnader (för såväl skattebetalarna som bolaget) samt skapat en stor osäkerhet för hela Pajala kommun.

Det ligger i både skattebetalarnas och näringslivets intresse att undvika den typen av sega, långdragna, byråkratiska och osäkra tillståndsprocesser.