SSU visar framfötterna

På en del håll i Norrbotten sker en viss föryngring i lokalpolitiken.

SSU och andra ungdomsförbund är viktiga för att trygga återväxten i politiken.

SSU och andra ungdomsförbund är viktiga för att trygga återväxten i politiken.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2022-10-10 16:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Efter valet 2018 gjorde SCB en sammanställning över vilka som valts in i landets kommun- och regionfullmäktigeförsamlingar.  Den var klar i början i början av 2019 och visade bland annat att andelen som är 65 år och äldre hade ökat. 

Totalt utgjorde 65-plussarna 31 procent av kommunfullmäktigeledamöterna, vilket är en något större andel än befolkningen i sin helhet. 

Unga, i åldern 18–29 år, var däremot kraftigt underrepresenterade under förra mandatperioden. De utgjorde bara 7 procent av kommunpolitikerna – 12 procentenheter lägre än åldersgruppens andel i befolkningen. 

Antalet unga i kommunpolitiken under mandatperioden 2018-2022 minskade dessutom jämfört med perioden 2014-2018.

Hur det ser ut med åldersfördelningen efter årets val är ännu för tidigt att säga. Det tar några månader för räknenissarna på Statistiska Centralbyrån att samla ihop uppgifterna från alla förtroendevalda i 290 kommuner och 21 regioner. 

I Norrbotten går dock redan att notera vissa ljusglimtar.

"SSU bidrar till återväxten och har fått in flera unga kandidater i region- och kommunpolitiken", berättar Samuel Pettersson, ordförande i Norrbottens SSU-distrikt.

Erika Frank tar plats som ledamot i regionfullmäktige. I Luleå är Nora Kemi ny i kommunfullmäktige. I Kiruna kliver hela fyra SSU:are in i fullmäktige – Erik Tano, Wilma Andersson, Oskar Nilsson och Waldemar Tapojärvi.

Dessutom finns flera SSU:are på framskjutna platser som ersättare till regionfullmäktige och kommunfullmäktige i Piteå, Älvsbyn, Luleå och Kiruna.

Det är positivt för socialdemokratin men också för politiken i sin helhet. Det behövs nya generationer som engagerar sig och är beredda att axla de lokala och regionala förtroendeuppdragen.

Förhoppningsvis inspirerar framstegen även Socialdemokraterna i fler kommuner, liksom andra partier, att satsa på ungdomsförbundens verksamhet och röja plats för fler unga kandidater på valsedlarna inför nästa val. 

Det är inte bra om kommunpolitiken börjar uppfattas som en alternativrörelse till pensionärsorganisationen PRO.

Fler bör dessutom tala om vikten av att ungdomar engagerar sig partipolitiskt. 

Greta Thunberg har sagt att det viktigaste en ung kan göra är att bli klimataktivist. Men aktivism kan bara ta förändringar en bit på väg. Politiska handlingar och beslut måste göra resten om det ska bli resultat. 

Det finns ingen lösning på klimatkrisen är partipolitiskt neutral, sa helt riktigt SSU-basen Lisa Nåbo i ett uppmärksammat tal på Socialdemokraternas partikongress 2021

Kort sagt: Det behövs fler unga som ger sig in i partipolitiken och ser till att det fattas rätt beslut inför framtiden.