Östros tydliggör skiljelinjerna
Thomas Östros och socialdemokraterna har ett alternativ till borgarnas ekonomiska politik.
Thomas Östros, socialdemokraternas finansministerkandidat, har starka rötter i det röda Norrbotten.
Foto: Pär Bäckström
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Ursprunget i det röda Norrbotten märks även i det politiska hantverket. Östros representerar något annat än Anders Borgs blåa och storstadsorienterade politik.
Socialdemokraternas skuggbudget, som presenterades under tisdagen, bär syn för sägen.
Till exempel rymmer s-budgeten en ordentlig satsning på arbetsmiljöarbetet. Partiet vill satsa 100 miljoner kronor mer på Arbetsmiljöverket för att det ska kunna göra fler inspektioner. 20 miljoner kronor ska användas för utbildning av de regionala skyddsombuden. 10 miljoner avsätts för forskning kring kvinnors arbetsmiljö.
Annorlunda uttryckt: Socialdemokraterna vill stoppa dagens nedmontering av arbetslivspolitiken. Om partiet får råda, blir det stopp för nedskärningarna hos Arbetsmiljöverket.
Ett annat exempel är socialdemokraternas och miljöpartiets gemensamma förslag om att satsa 10 miljarder kronor på yrkesutbildning för arbetslösa, fler högskoleplatser, kvalificerad yrkesutbildning med mera.
Det är satsningar som har betydelse för hela landet, men är särskilt viktiga i en region som Norrbotten.
Regeringens neddragningar av den kommunala vuxenutbildningen har slagit extra hårt mot kommuner med hög arbetslöshet, många kortutbildade medborgare och hög invandring. Dit hör många kommuner i norr.
Även när det gäller skatte- och fördelningspolitiken tänker Östros annorlunda än borgarna. Östros och socialdemokraterna vill återinföra "en modern förmögenhetsskatt".
Partiet räknar med att förslaget ska ge 3,5 miljarder kronor till statskassan.
Thomas Östros reagerar också starkt mot att pensionärer beskattas hårdare än förvärvsarbetande av den borgerliga regeringen.
"Vi måste tillbaka till en situation där pensionärer och löntagare beskattas likvärdigt", säger han.
Socialdemokraterna tvekar inte heller inför att höja statsbidragen till kommuner och landsting. S-budgeten innehåller 4,9 miljarder kronor mer för kommunsektorn 2009 och 4 miljarder mer 2010 jämfört med regeringens budgetförslag. Det motsvarar mer än 3000 kommunala jobb.
Även det är en fråga om politiska prioriteringar och val. Socialdemokraterna satsar på kvaliteten i vård, skolor och äldreomsorg. Regeringen prioriterar nya skattesänkningar.
Nu, när varslen börjar dugga tätt, blir också konsekvenserna av regeringens neddragningar i arbetsmarknadspolitiken tydliga. Under september varslades 10 000 anställda, främst i industrin. Arbetsförmedlingen i Göteborg ropar nu på resurser för att skapa alternativ åt de människor som berörs.
S-budgeten innehåller förslag om 1,8 miljarder kronor mer till arbetsförmedlingarna och Vinnova för att möta nedgången. Samtidigt fortsätter finansminister Anders Borg (m) att prata om skatterna, som om det löser problemen för de varslade.
Det sägs ibland att det är svårt att se några skillnader mellan partierna. Men i budgetmotionen visar socialdemokraterna att det gör skillnad vem som styr.
Östros har ett alternativ till Borgs politik. Man behöver inte mer än ledsyn för att se skiljelinjerna.