Riktigt bra sossepolitik

Kunskap är den viktigaste trygghetsförsäkringen i det moderna arbetslivet.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och utbildningsminister Anna Ekström har tagit fram ett omställningspaket som kommer att göra nytta för både folk och företag.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och utbildningsminister Anna Ekström har tagit fram ett omställningspaket som kommer att göra nytta för både folk och företag.

Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Ledare2022-01-28 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är ingen överdrift att beskriva regeringens omställningspaket som "den största trygghets- och frihetsreformen på svensk arbetsmarknad i modern tid", som utbildningsminister Anna Ekström och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark gör. 

Paketet – i praktiken två lagrådsremisser som så småningom ska leda till en riksdagsbehandling i vår – kommer att göra enorm nytta för både folk och företag. Det är riktigt bra sossepolitik.

Först ska dock sägas att paketet inte är bara regeringens förtjänst. Det finns också skäl att lyfta på hatten och hylla parterna på svensk arbetsmarknad.

Grunden för lagförslagen är överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO om ett nytt huvudavtal. Fack och arbetsgivare har enats om de långsiktiga spelreglerna. Den svenska förhandlingsmodellen har levererat.

Regeringens insats är emellertid också en helt avgörande ingrediens för att partsöverenskommelsen ska fungera.  Det nya omställningsstudiestödet (en kostnad för staten på cirka 6-9 miljarder kr per år) blir nu den viktigaste trygghetsförsäkringen på svensk arbetsmarknad. Plus att den ger hela Sverige ett kompetenslyft.

Det har länge talats om hur digitaliseringen, automatiseringen, robotiseringen och teknikutvecklingen påverkar arbetslivet. Gamla arbetsuppgifter försvinner. Nya tillkommer. Och det går fort.

Därför räcker det inte med utbildningen som man fick som ung. Det behövs – som Socialdemokraterna ständigt tjatar om – ett "livslångt lärande" för att människor ska hänga med i alla förändringar och undvika att bli utslagna från arbetslivet.

Av det skälet är det nya omställningsstudiestödet så otroligt viktigt för tryggheten i arbetslivet. Det öppnar nya och fantastiska möjligheter för omskolning, vidareutbildning och kompetensutveckling för arbetare och tjänstemän. Även den som har några år på nacken kommer att kunna plugga upp till ett år under vettiga ekonomiska villkor.

Det kan handla om undersköterskan som vill höja sin kompetens eller verkstadsarbetaren i södra Sverige som vill skola om sig för att kunna bli en del av den gröna nyindustrialiseringen i norra Sverige. Eller i princip vem som helst på arbetsmarknaden som under ett långt yrkesliv behöver fylla på med ny kunskap för att kunna få jobb.

Enligt regeringens förslag ska CSN kunna ta emot ansökningar för det nya stödet från 1 oktober i år för utbildningar som startar 1 januari 2023. När reformen är fullt utbyggd om några år räknar regeringen med att den ska omfatta 44 000 studerande varje år.

Det är en förändring som kommer att göra skillnad på riktigt och spela stor roll för många vanliga människors liv. Som sagt: Bra sossepolitik.