Ömsom vin, ömsom vatten

Det mesta i budgeten är bra. Men det finns också inslag i budgeten som är mer tveksamma.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har ordning på pinalerna.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har ordning på pinalerna.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-09-22 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Statsbudgeten för 2021 är ett kraftpaket för att återstarta svensk ekonomi och arbetsmarknad efter coronakrisen. 

Det handlar om insatser på hela 105 miljarder kr under 2021. Det blir bland annat mer pengar till vård, skolor och omsorg, ett pensionstillägg, sänkt skatt för pensionärerna och ökade klimatinvesteringar i alltifrån laddstolpar till fossilfri stålproduktion.

Dessutom får civilförsvaret sitt största tillskott i modern tid.

Det mesta är bra. Men det finns också inslag i budgeten som är mer tveksamma. Dit hör den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar, som är en tydlig socialdemokratisk eftergift till Centerpartiet i budgetmanglingarna.

Det var en dyr och ineffektiv åtgärd när alliansregeringen prövade samma sak. Sannolikt blir det samma resultat denna gång.

Pengarna går till företag som redan anställer många ungdomar – till exempel Max, McDonalds och Willys. Bättre hade varit att rikta dessa nio miljarder till de långtidsarbetslösa, de som är i störst behov av stöd för att ta sig in i arbetslivet. Det hade gett mer pang för pengarna.

Svensk politik 2020 får dock leva med att ingen kan känna sig helt nöjd. Ett oklart resultat i valet 2018 innebär att det blir kompromisser mellan partierna. 

Socialdemokraterna kan inte få igenom allt som de kräver och önskar. Även C, L och MP måste ju få igenom en del hjärtefrågor för att kunna motivera Januarisamarbetet för sina väljare och sympatisörer.

I slutändan blev det också en rimlig kompromiss från socialdemokratisk synpunkt. 

Det är ömsom vin, ömsom vatten. Men mest är det ändå vin. 105 miljarder kr för ökad offentlig konsumtion, större offentliga investeringar och stärkt köpkraft för hushållen kommer att medverka till lägre arbetslöshet och bättre ekonomisk tillväxt.

Satsningen innebär förvisso ökad statlig upplåning. Men för Sverige, som gick in i krisen med den lägsta statsskulden sedan 1977, är det inget större bekymmer.

Sverige tillhör alltjämt de EU-länder som har absolut lägst statsskuld och de mest välskötta statsfinanserna. Finansministern Magdalena Andersson (S) har ordning på pinalerna.

Att bedriva en stramare finanspolitik i det här läget med den värsta krisen i mannaminne hade varit vansinne.

Uteblivna pensionstillskott, mindre välfärdspengar och färre utbildningsplatser hade bara förvärrat krisen. Då hade ännu fler tvingats ut i arbetslöshet och fått minskad köpkraft.

Nu finns en statsbudget som skapar hopp om att fler ska kunna ta sig igenom krisen helskinnade – och det är positivt mitt i allt coronaelände.