Glöm inte Förintelsen

Snart finns inga överlevande kvar frÄn förintelselÀgren som sjÀlva kan sprida vittnesmÄl om de fruktansvÀrda brotten.

"Snart finns inga överlevande kvar frÄn förintelselÀgren som sjÀlva kan sprida vittnesmÄl om de fruktansvÀrda brotten", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

"Snart finns inga överlevande kvar frÄn förintelselÀgren som sjÀlva kan sprida vittnesmÄl om de fruktansvÀrda brotten", skriver NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-01-27 06:03
Detta Àr en ledare. NSD:s ledarredaktion Àr socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvÀrderingar.

NÀstan tvÄ tredjedelar av unga vuxna amerikaner (i Äldern 18-29 Är) vet inte att sex miljoner judar dödades under Förintelsen, enligt en undersökning som The Guardian rapporterade om i höstas

Över en av tio tror att judarna orsakade Förintelsen och nĂ€stan hĂ€lften, 48 procent, kunde inte nĂ€mna ett enda koncentrationslĂ€ger under andra vĂ€rldskriget.

Det Àr siffror som visar vikten av att vi fortsÀtter att prata om Förintelsen och nazismens brott mot mÀnskligheten.

PÄ Förintelsens minnesdag 27 januari 2019 talade statsminister Stefan Löfven. Han underströk varför det Àr viktigt att vi minns och lÀr av historien.

"Idag pÄgÄr fortfarande en strid om vÀrderingar, som Ànnu inte Àr vunnen, och kanske aldrig kommer att kunna slutgiltigt vinnas", sa Löfven.

Han pekade pÄ att hoten och hatet mot judar fortfarande förekommer Àven i ett modern och upplyst land som Sverige.

"Antisemitismen finns i höger- och vÀnsterextrema grupper, i konspirationsteorier pÄ nÀtet, i fundamentalistiska islamistiska miljöer, men ocksÄ hos vuxna och barn som flytt till Sverige, som har blivit utsatta för antisemitisk propaganda, ofta orkestrerad eller pÄhejad av just de förtryckande regimer som de har flytt ifrÄn", sa statsministern.

Löfven betonade att det inte fÄr finnas nÄgot vÀrderingsmÀssigt vakuum.

"HÀr mÄste vi kliva in, och med tveklös tydlighet belysa, bemöta och bekÀmpa antisemitismen, var den Àn visar sig och vem som Àn uttrycker den", sa han.

FrĂ„n det svenska samhĂ€llet har ocksĂ„ tagits en rad initiativ. 

Via "Forum för levande historia" sprids kunskap, fakta och information. Och genom bidrag möjliggörs studieresor för skolungdomar till Auschwitz-Birkenau och andra förintelselÀger.

Det var Àven planerat att Sverige skulle genomföra en stor internationell konferens om hÄgkomst av Förintelsen under 2020. Men pÄ grund av pandemin har den skjutits pÄ framtiden. Siktet Àr nu instÀllt pÄ att den ska genomföras till hösten.

Dessutom vill regeringen inrÀtta ett nytt museum för att bevara och föra minnet vidare av Förintelsen.

Viktiga, för att inte sÀga av helt central betydelse, Àr ocksÄ de insatser som varje dag görs av lÀrarna i den svenska skolan.

Snart finns inga överlevande kvar frĂ„n förintelselĂ€gren som sjĂ€lva kan sprida vittnesmĂ„l om de fruktansvĂ€rda brotten. Författaren HĂ©di Fried – som överlevde Auschwitz och Belsen-Belsen och spelat en viktig roll i svensk samhĂ€llsdebatt – Ă€r 96 Ă„r.

Andra mÄste fortsÀtta att tala och berÀtta om det som skedde. Förintelsen fÄr inte falla i glömska.