”Ikväll ska jag göra semester på Facebook” skriver en kompis. Jag förstår inte vad hon menar, och frågar ifall hon ska ta en paus från sociala medier? Nej. Det hon ska göra är att rensa bort jobbstatusar och lägga upp somriga bilder. Göra semester. Det verkar som om statsministern gjort samma sak, för alla frågor om vad han visste om Nuon-affären är obesvarade.
Ett 40-tal personer har hört av sig till Datainspektionen för att de vill veta om Facebook lämnat ut känsliga uppgifter till USA. I serverhallarna i Luleå lagras personuppgifter till 300 miljoner användare i Europa. Ofantliga mängder data. För drygt en månad sedan avslöjades det att stora internetföretag delat med sig av information till den amerikanska säkerhetstjänsten.
På Facebook fick en släkting ett meddelande från en bekant, och de chattade som man gör med en gammal vän. Sedan kom frågan. “Jo, jag har ingen bankdosa där jag är nu, har du tillgång till en internetbank?” och släktingen förstod att något inte stämde. Men alla förstod inte det, och några överförde pengar till ett okänt konto i tron att de hjälpte en vän. Hennes konto var hackat, och pengarna gick upp i rök.
Vattenfalls nedskrivning på 30 miljarder motsvarar 3150 kronor per svensk medborgare. Snacka om att bli blåst. Nuon-affären kan kosta staten upp till 20 miljarder till, sa Björn Karlsson som är professor i energisystem till Ekot i går. Han påpekade också hur märkligt det är att Vattenfall satsat på kol och naturgas i Holland, med tanke på att det inte direkt ses som framtidsmarknader.
I en promemoria från näringsdepartementet den 27 februari 2009 finns hela händelseförloppet kring Nuon-affären beskrivet. Där står det att Maud Olofsson (C) pratat med övriga partiledare i alliansen, och kommit fram till att det “finns ej skäl att säga nej till affären”.
Antagligen får moderaternas förre chefsstrateg Per Schlingmann nu ge lite tips till Reinfeldt och co. En gissning är att Reinfeldt smsat något i stil med “Ska vi offra Maud Olofsson eller skylla på Göran Persson? Svara snabbt”. Det brukar vara de två alternativen det står mellan när det är krishantering hos Moderaterna. Men Schlingmann är upptagen med annat.
Tidigare i veckan skrev han nämligen en debattartikel som publicerades i Svenska Dagbladet. Rubriken är “Det är häftigt att betala skatt”.
Hela artikeln går ut på att han nu insett att Mona Sahlin (S) hade rätt när hon för många år sedan sa att det är häftigt att betala skatt. Som en nyfrälst skriver han att skatt är en byggsten i samhället.
Om Schlingmann nu håller med Sahlin om att det är häftigt att betala skatt, kanske han kan säga åt Reinfeldt att det är skönt om skattepengarna går dit de ska. Nuon-affären gör att man frågar sig ifall finansministern och statsministern verkligen har koll på plånboken.
Att betala skatt får inte bli som en blåsning på Facebook, där vi överför pengar till någon vi litar på, för att dagen efter få höra att pengarna gått upp i rök. Och när vi frågar Reinfeldt vart pengarna tog vägen verkar han ha checkat ut för dagen och gått på semester.