Finansminister Anders Borg (M) skryter om sin starka statsbudget. Men det finns ett pris för neddragningarna i a-kassan och sjukförsäkringen.
Konsekvenserna syns på landets socialkontor. Kommunernas kostnader för försörjningsstöd (socialbidrag) fortsätter att öka.
Under 2010 betalade kommunerna ut sammanlagt 11,8 miljarder kronor i ekonomiskt bistånd. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2009, som också var ett dåligt år.
Det är en utveckling som berör alla - även de som har jobb och trygga inkomster.
Det är inga felräkningspengar som går till försörjningsstöden.
12 miljarder kronor motsvarar ungefär 24 000 offentliganställda (om vi räknar med att varje person kostar 500 000 kr i lön och sociala avgifter).
Noterbart är dessutom att många av biståndstagarna är ungdomarna. De unga hushållen utgör en fjärdedel av dem som är i behov av ekonomiskt bistånd.
Därför borde Anders Borg sluta med sina skönmålningar. Det finns växande bakgårdar i hans och jobbskatteavdragets Sverige.
"Vi vet att regeringen har tillsatt en socialförsäkringsutredning som ska komma med förslag 2013. Det blir nog tidigast 2014 som systemet kan ändras. Kan vi vänta så länge?", undrar Christin Johansson, ordförande i Akademikerförbundet SSR, i ett pressmeddelande.
Svaret är: Nej! Det går inte att sitta med armarna i kors och vänta när tiotusentals ungdomar slås ut från arbetsmarknaden och förvandlas till socialbidragstagare.