Odla framtidstro

Köttet på bilden är odlat, det har växt i en glasburk på ett laboratorium. Igår tillagades det och provsmakades i direktsändning. Men det tar ett tag innan du kan köpa det i affären - det har kostat 2,2 miljoner kronor att framställa 140 gram köttfärs.

Köttet på bilden är odlat, det har växt i en glasburk på ett laboratorium. Igår tillagades det och provsmakades i direktsändning. Men det tar ett tag innan du kan köpa det i affären - det har kostat 2,2 miljoner kronor att framställa 140 gram köttfärs.

Foto: David Parry

LEDARE2013-08-06 07:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Igår provsmakades världens första odlade hamburgare. Ja, du läste rätt.

Det låter som en rymdnovell, att kött växer i glasburkar på sterila labb, men det är sant.

Enligt de som tog de första tuggorna smakade det till och med gott. Tänk på det nästa gång du hör att något är omöjligt.

Vissa gånger tror man att de yttersta gränserna har passerats. Sen kommer nyheter som slår de gamla. Igår skrev Farmaciförbundets ordförande och vice ordförande en debattartikel i Dagens Nyheter.

De menade att vinstkraven gör att patientsäkerheten inte kan garanteras på apoteken. När apoteksmonopolet avskaffades så skars det nämligen ner på personal för att klara ägarnas vinstkrav.

Som om det inte räckte med att det blivit svårare att få ut medicin, så är det dessutom osäkrare när vi väl får det. Johan Waller som är VD för Sveriges Apotekförening kommenterar Farmaciförbundets varningsklocka genom att säga det är gnällighet.

Debattartikeln målar upp samma bild som grundarna av läkaruppropet; att vinstkrav går före allt. Farmaciförbundet argumenterar på samma sätt om arbetsvillkor som sjuksköterskorna som kräver högre lön.

Det är inte en slump. Det är inte heller en slump att alla får likande svar.

Sjuksköterskorna fick höra att deras lönekrav var ”omöjligt”. Läkaruppropet fick höra att det de håller på med är ”komplett nonsens”.

Personalen på apoteken får höra att det är ”gnällighet”. Man försöker skapa en bild av att alla deras krav är orimliga och aldrig någonsin kommer gå att genomföra. Det är dags att odla lite framtidstro.

Fukushima läcker radioaktivt vatten ut i Stilla havet. Märkligt nog hör man aldrig de som menar att kärnkraft är guds gåva till mänskligheten uttala sig när nyheter som den här kommer.

Om några år kommer säkert argumenten vara att olyckor som Fukushima aldrig kan hända igen. Att det är så säkert med den nya tekniken.

Den som ställer en kritisk fråga om olyckor eller den mänskliga faktorn kommer få samma svar som vårdpersonalen: ”Omöjligt, gnälligt, komplett nonsens.”

Vi kan då komma ihåg att det omöjliga redan har hänt. Flera gånger. Det gör att det inte heller är omöjligt för sjuksköterskor att få högre lön. Kan vi odla kött i sterila labb kan det inte vara patientsäkerheten inom svensk sjukvård som är det mänskligheten misslyckas med.

Avslutningsvis:

Moderaterna har börjat ladda inför valet genom att kräva hårdare tag mot lite allt möjligt. Förra veckan var det arbetslösa som ska börja skriva dagbok om vad de gör på dagarna.

Igår gjorde de ett utspel om att anhöriginvandringen är för generös, och att kraven på försörjning ska bli hårdare.

Kanske är det en flört med de väljare som står och väger mellan något parti i Alliansen eller Sverigedemokraterna.

Tro det eller ej, men alla andra partier i Alliansen höjde på ögonbrynen och sa att det är ett dåligt förslag. Till och med Kristdemokraterna sa att ”Det vore helt orimligt att ensamma minderåriga barn inte ska få återförenas med sina föräldrar under flera års tid på grund av försörjningskrav”.

Vi får se om det räcker, för tyvärr brukar Moderaternas ord vara lag i Alliansen.