I Norrbotten har vi landets lägsta arbetslöshet men också en utbildningsnivå långt under snittet i riket. Det betyder att omställning är svårare.
För att klara framtidens utmaningar måste vi ge våra unga och de med svag förankring på arbetsmarknaden bättre förutsättningar att ta sig in och vidare. Både välfärden och många företag i länet har stora rekryteringsbehov.
För människorna, välfärden och företagandet i Norrbotten behövs en samlad nationell arbetsmarknadspolitik. Arbetsförmedlingen erbjuder inte det. Istället för matchning och utbildning fastnar alltför många människor i mer eller mindre meningslös pysselsättning.
Till det har Arbetsförmedlingen genomgått ett stålbad och en privatisering av sällan skådat slag. Stöd att flytta dit jobben finns (i Norrbotten), riktiga utbildningar och hjälp för företag att hitta arbetskraft har försvunnit till förmån för privata så kallade jobbcoacher.
Socialdemokraterna har väl länge vurmat för den myndighet som en gång var bra, hjälpte människor och underlättade tillväxt. Nu har man äntligen dragit av plåstret.
Björn Wiechel, som leder S-gruppen för en ny arbetslinje, presenterade i veckan ett förslag om att avskaffa Arbetsförmedlingen. Hans och gruppens bedömning är att det inte är lönt att lappa och laga längre. Det behövs nya verktyg för att nå målen.
Att lägga ner Arbetsförmedlingen är rätt, men än viktigare är det alternativ han pekar på: Ett statligt ansvar för att på riktigt klara framtidens utmaningar.
Statlig arbetsmarknadspolitik ska vara närvarande lokalt där arbetssökande får en varaktig och trygg etablering och där företag kan få stöd att hitta arbetskraft. Dessutom föreslår gruppen att jobbsökande slås ihop med vuxenutbildning.
Det är ljuv musik för en som befinner sig i Norrbotten. Men låt mig lägga till några ytterligare saker staten kan göra för jobb och tillväxt i den här delen av landet:
Bygg ut Malmbanan, inför stöd för nyproduktion av bostäder och stärk kommuner och regioners ekonomi.