Efter höststormarna 2019 och 2020 – där först Niklas Nordström och sedan Lenita Ericson lämnade kommunpolitiken under dramatiska former – kan Socialdemokraterna i Luleå vara på väg att samla ihop sig inför framtiden.
I skuggan av folkomröstningen om skolfrågan har partiet passat på att hålla ett antal interna möten. S-föreningar, fullmäktigegrupp och andra har samlats för självrannsakan och diskussioner om det bekymmersamma läget.
Rapporterna är genomgående positiva. Det verkar finnas en insikt inom alla läger att fortsatt turbulens och personstrider bara skadar det egna partiet.
I diskussionen om vem som ska bli ny ordförande i kommunstyrelsen tycks det nu också finnas bred uppslutning kring Carina Sammeli.
"Hon har förutsättningar att väljas enhälligt vid representantskapsmötet", konstaterade Nils Harnesk, ordförande för S-föreningen Progressum, i NSD 10 november.
Det bådar gott. Oavsett vem som blir nytt kommunalråd så väntar ett hästjobb. Och i det läget är det ju en stor fördel om den som väljs kan känna stödet från hela sitt parti och slippa tjuvnyp från de egna leden.
Carina Sammeli är dessutom en fullgod kandidat. Hon har stark förankring i arbetarrörelsens värderingar och organisationer, plus tillräckligt med skinn på näsan och kompetens för att ta på sig ledartröjan i Luleåpolitiken.
För norrbottningarna är hon mest känd för sina insatser som lokal- och skolpolitiker i Luleå under perioden 2015-2018. Men under årens lopp har hon hunnit på att testa på massor av annat – både nationellt och regionalt.
Åren som tjänsteman i Finansdepartementet och socialdemokratisk distriktsombudsman har gett både kunskaper och nätverk som är till nytta för ett kommunalråd. Hon behöver inte presentera sig när hon ringer näringsminister Ibrahim Baylan eller inrikesminister Mikael Damberg.
Till detta ska läggas de senaste åren som projektledare hos Trafikverket.
Det skadar definitivt inte med ett kommunalråd som kan infrastrukturfrågorna när Norrbotniabanan och andra framtidsprojekt står på dagordningen.
I Sammelis CV finns vidare styrelseuppdragen i LLT, Coop Norrbotten och Luleå ridklubb.
Tidigare har hon även ingått i styrelsen för Teknikens Hus, Luleå kommunföretag och HSB Norr.
Det är en bakgrund som gett inblickar i såväl närings- som bostadspolitiken – centrala frågor för utvecklingen i Luleå.
Det kommer så klart att ta tid för Socialdemokraterna i Luleå att vända trenden efter en stökig period. Men de senaste veckornas interna krishantering och partisamlingar ger hopp om framtiden.
Om partiet sköter sina kort rätt finns goda möjligheter att återupprätta förtroendet inför kommunvalet 2022.